Hlavní obsah

Evropa čeká, jak dopadnou italské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Itálii začaly v neděli parlamentní volby. Jejich výsledek s napětím očekávají nejen obyvatelé Apeninského poloostrova, ale i evropští politici. Dvoudenní hlasování do obou komor parlamentu skončí v pondělí v 15 hodin a jeho výsledek napoví o dalším směřování dluhy ohrožené italské ekonomiky.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

V neděli začaly v Itálii parlamentní volby

Článek

Volby napjatě sleduje nejen italská politická scéna, ale i evropské finanční trhy a Brusel. Čeká se, zda zvítězí kandidát ochotný pokračovat v úsporném ekonomickém programu, založeném na rozpočtové kázni, škrtech a úsporách. Krizový propad italské ekonomiky, desetkrát větší ve srovnání s řeckou, by ohrozil celou Evropu.

Poslední povolené volební průzkumy se uskutečnily dva týdny před volbami, a tak momentální rozložení preferencí není příliš jasné. Očekává se vítězství levicové koalice vedené bývalým komunistou Pierem Luigim Bersanim, v těsném závěsu je pravicové seskupení vedené kontroverzním veteránem italské politiky Silviem Berlusconim.

Nejistotu do hlasování vnesl komik Beppe Grillo, jehož populistický program těží z nespokojenosti lidí s bilancí dosavadní politické elity. Jeho Hnutí pěti hvězdiček by mělo skončit třetí před centristickým blokem dosavadního premiéra Maria Montiho.

Foto: Giorgio Perottino , Reuters

Komik Beppe Grillo na předvolebním setkání v Turíně

Jediná jistota, na kterou je podle komentátorů možné sázet, je obtížné povolební jednání o vládní koalici. Tisk tipuje spojenectví Bersaniho s Montim, jejichž program je až překvapivě blízký. Otázkou podle agentury AP ale je, zda Montiho volební zisk bude k vytvoření stabilní většinové koalice dostatečný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám