Hlavní obsah

Fico opět mluví o internátních školách pro romské děti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico vidí řešení romského problému ve zřízení internátních škol. „Dětem někdo musí ukázat, že lze žít jinak, co je disciplína a jak se myjí ruce. To můžete udělat pouze tehdy, když použijete extrémní opatření - museli byste tyto děti vzít z toho prostředí a umístit je někam jinam,“ uvedl Fico před studenty.

Foto: Jan Koller, ČTK

Robert Fico

Článek

Předseda vlády zdůraznil, že je potřeba se soustředit na děti, protože na Slovensku existuje jedna generace Romů, která „je těžko použitelná“. „Pokud nepodchytíme malé děti, tak nemáme šanci s romskou problematikou dělat absolutně nic,“ řekl Fico. „Buď řekneme všem, že situace na Slovensku je extrémní a že je třeba přijmout extrémní opatření, nebo budeme dále jen tlachat,” dodal Fico.

Myšlenka internátních škol pro romské děti není nová. Na Slovensku existovalo několik podobných projektů, ale všechny skončily nezdarem. Podobné aktivity se navíc staly terčem organizací zaměřených na dodržování lidských práv, kterým se nelíbilo, že děti jsou vytrhávané ze svých rodin.

S myšlenkou internátních škol pro romské děti nesouhlasí ani vládní zmocněnec pro romské komunity Peter Pollák, který sám vyrůstal v romské osadě. Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila premiérova slova za populismus. „Premiér by měl znát negativní zahraniční zkušenosti s internáty tohoto typu, než se přihlásí k takovýmto zkompromitovaným řešením,“ uvedla poslankyně SaS Lucia Nicholsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám