Hlavní obsah

Slovenského prezidenta v Maďarsku hostil zastánce Velkého Uherska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Ivan Gašparovič přijal při své nedávné návštěvě Maďarska pozvání od rodiny, která se netají obdivem k Velkému Uhersku, jehož součástí bylo i Slovensko. Slovenská diplomacie tvrdí, že návštěvu Jezdeckého parku patřícího rodině Lázárových doporučil maďarský protokol.

Foto: ČTK/AP

Slovenský prezident Ivan Gašparovič

Článek

„Prezident republiky byl na prohlídce v jezdeckém areálu v Gödöllő. Tento program doporučila maďarská strana,“ citoval deník Sme mluvčího hlavy státu Marka Trubače. „Neviděli jsme důvod, proč nenavštívit zařízení několikanásobných mistrů světa,“ reagovalo slovenské ministerstvo zahraničí.

Podnikatel Vilmos Lázár je čestným předsedou tzv. Gójských motorkářů, kteří mají na svých kožených bundách zobrazení mapy Velkého Uherska. Podle Sme se jedná o extremistickou, antisemitskou a iredentistickou (usilující o připojení části cizího státu s vlastní národnostní menšinou, pozn. red.) organizaci.

Tito motorkáři organizují například provokační výlety do sousedních zemí, které v minulosti patřily k Uhersku. Tato území s oblibou označují za „uloupenou vlast“. Často se zúčastňují akcí krajní pravice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám