Hlavní obsah

Nečas bude večeřet s bavorským premiérem i špičkami landsmanšaftu

Právo, ČTK, Jaroslav Zbožínek (Mnichov)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Český premiér Petr Nečas ve středu v rámci své návštěvy Bavorska povečeří v mnichovské rezidenci se 150 hosty, které pozval bavorský premiér Horst Seehofer. Budou mezi nimi také vysocí představitelé Sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Bernd Posselt a Franz Pany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem

Článek

Pozvání pro zástupce odsunutých Němců potvrdil Seehofer na tiskové konferenci. „Budou to mimo jiné Bernd Posselt, mluvčí SL, a Pany, předseda organizace,“ potvrdil Právu v Mnichově zdroj ze Seehoferova úřadu.

Až dosud žádný předseda české vlády nezasedl k témuž stolu s představiteli Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa.

Nečas se s Posseltem i Panym setkal už odpoledne při vstupu do koncentračního tábora v Dachau, který nacisté zřídili vůbec jako první. Bavorský premiér Horst Seehofer mu oba představil a předseda české vlády si s nimi potřásl rukou.

Nečas se minulosti nevyhýbá

Po jednání Nečas a Seehofer oznámili, že se ministerští předsedové ČR a největší německé spolkové země budou scházet pravidelně jednou ročně. Ještě letos by Seehofer měl znovu navštívit Prahu.

V otázce česko-německé minulosti a poválečného vysídlení sudetských Němců oba politici zdůraznili, že se tomuto citlivému tématu nechtějí vyhýbat. Nečas se mu chce věnovat i ve svém čtvrtečním projevu v bavorském zemském sněmu, kde vystoupí jako vůbec první český premiér. "Naše vztahy jsou orientovány do budoucnosti, nicméně nikdo se té minulosti nevyhýbá. A proto se této minulosti nevyhnu ani ve svém projevu před bavorským zemským sněmem," řekl Nečas.

Bavorský premiér k tomu dodal, že obě strany mají na poválečnou minulost dál rozdílný právní pohled. "To ale nic nemění na našem dobrém partnerství pro budoucnost," konstatoval Seehofer.

Reklama

Výběr článků

Načítám