Hlavní obsah

Při demonstracích proti cenám energie v Bulharsku se upálil psychicky nemocný muž

– Sofia/Praha

První tragickou oběť a jedenáct zraněných si podle zatím úředně nepotvrzených zpráv vyžádaly pondělní nepokoje v bulharských městech, které vyvolal odpor obyvatel proti cenám elektrické energie. Podle rakouské tiskové agentury APA se ve městě Veliko Tarnovo během protestů zapálil psychicky nemocný mladý muž. Zemřel po převozu do nemocnice.

Foto: Tsvetelina Belutova, Reuters

Protestující Bulhaři v Sofii

Článek

Necelých pět měsíců před parlamentními volbami se v úterý bulharská vláda premiéra Bojka Borisova odhodlala k dramatické reakci na nespokojenost občanů, která v minulých dnech přivedla do ulic Sofie, Plovdivu, Varny a dalších měst tisíce lidí. Premiér oznámil, že s platností od března vláda snižuje ceny elektřiny a zároveň odebírá licenci distribuční společnosti ČEZ Bulgaria.

"Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie," sdělila v reakci na prohlášení bulharského premiéra mluvčí české společnosti ČEZ Barbora Půlpánová. "Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je výhradně nezávislý energetický regulační úřad. Od něj jsme zatím nedostali žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit," dodala.

Právě česká distribuční firma se stala jedním z terčů zloby demonstrujících Bulharů, z nichž jen v Sofii bylo jedenáct zadrženo pro vandalství a výtržnictví. Sídlo české společnosti v Sofii odolalo pouze díky policejní ochraně, při nepokojích bylo poškozeno šest policejních vozidel. V Plovdivu na jihu Bulharska dav zaútočil na zaparkovaná vozidla rakouské energetické společnosti EVN a čtyři automobily podpálil.

Mladý muž se upálil

Ve městě Veliko Tarnovo ve středním Bulharsku si podle agentury APA nepokoje vyžádaly lidskou oběť, když se 26letý psychicky nemocný muž polil benzínem a zapálil. Po převozu do nemocnice těžkým popáleninám podlehl. Z informací bulharských médií vyplývá, že trpěl schizofrenií. Chtěl se údajně stát bulharským Muhammadem Buazízem, tedy mužem, který koncem roku 2010 sebeupálením odstartoval revoluční události v Tunisku a později v dalších arabských zemích.

Podle bulharského tisku demonstrace proti cenám elektřiny postupně získávají politický rozměr. "V zemi nazrává revoluční situace," varoval dnes v sofijské televizi politický analytik Jevgenij Dajnov. Z řad socialistické opozice stále silněji zaznívají výzvy, aby kabinet rezignoval, což ovšem podle komentátorů vzhledem k červencovému datu parlamentních voleb není příliš pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám