Hlavní obsah

Bulhaři chtějí kvůli cenám elektřiny pád vlády, ČEZ může přijít o licenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulhaři v pondělí opět protestovali proti vysokým účtům za energie, které jim posílají spolu s rakouskou EVN i české firmy ČEZ a Energo-Pro. Jeden z demonstrantů v Sofii byl zatčen. Demonstrace získávají i politický rozměr, pondělní rezignace ministra financí a vicepremiéra Simeona Ďankova demonstrujícím nestačí. Požadují demisi vlády premiéra Bojka Borisova. Bulharské úřady kontrolují společnost vlastněnou ČEZ. Při pochybeních může přijít o licenci.

Foto: Reuters

Bulhaři demonstrují v Sofii proti cenám elektřiny.

Článek

"Ďankov je pryč, na řadě je Borisov," skandoval dav u parlamentu. Demonstranti také zablokovali několik sofijských ulic. Pochodovali po velkých bulvárech, které jsou uzavřené. Cestu k centrále společnosti ČEZ pro jistotu zablokovaly bezpečnostní složky. Doprava byla zablokována a na velkých dopravních tazích stály vozy městské hromadné dopravy. Demonstranti za sebou nechávali povalené popelnice a po policistech házeli plastové lahve a odpadkové koše. Z davu vylétávaly i petardy, napsal server 24chasa.bg.

Jeden z demonstrantů byl zadržen a to další pobouřilo.

Volby se mají konat v zemi v červenci.

ČEZ může v Bulharsku přijít i o licenci

Bulharské úřady už zahájily kontrolu v tamní distribuční společnosti vlastněné Skupinou ČEZ. Pokud najdou pochybení v její činnosti, mohou jí odebrat licenci, napsal v pondělí server Novinite. Podle ministra hospodářství a energetiky Deljana Dobreva by se o zahájení procesu odebrání licence ČEZ mělo rozhodnout v nejbližších dnech. [celá zpráva]

V dalších distribučních firmách, české Energo-Pro a rakouské EVN, začala kontrola až v pondělí a o možném odebrání licence by se rozhodovalo až za 20 dní. Samotný proces odebrání licence by podle Dobreva trval zhruba měsíc.

Dobrev oznámil, že občané oprávněně požadují znát znění smluv s distributory, a udělá vše pro to, aby byly zveřejněny.

ČEZ, který už v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny v Albánii, ale odmítá, že by se dopustil nějakého pochybení, a kritizuje politizaci celého problému.

Ceny elektřiny v Bulharsku jsou přitom podle nejnovějších údajů Evropského energetického portálu (EEP) nejnižší v celé Evropské unii. Problémem jsou ale velmi nízké platy Bulharů, platby za energie činí často vysokou položku rodinného rozpočtu.

Odbory ministerstva vnitra v pondělí oznámily, že nespokojenost občanů sdílejí a demonstrace podporují. Vyzvaly, aby se ale nepřekračovaly zákonné meze.

Ve Varně na večerní protesty dorazilo na 5000 lidí, v Burgasu jich bylo 500.

Reklama

Výběr článků

Načítám