Hlavní obsah

V USA zabili další adoptované ruské dítě, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tříletý ruský chlapec, který byl adoptován americkou rodinou, byl zabit svou náhradní matkou. Oznámil to v pondělí zmocněnec ruského prezidenta pro práva dětí Pavel Astachov.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na těle tříletého chlapce se podle Astachova našly četné pohmožděniny, pitva údajně odhalila i zranění břišní krajiny a vnitřních orgánů. Dříve prý matka chlapci podávala silné psychotropní preparáty, které se používají u léčby schizofrenie u dospělých. Ve stejné americké rodině je podle Astachova vychováván i starší bratr zabitého hocha.

Moskva si stěžuje, že americké ministerstvo zahraničí "opět nedokázalo ruským konzulárním pracovníkům objasnit příčinu smrti dítěte". Hodlá však případ pečlivě sledovat a doufá "v co nejpřísnější potrestání viníků", napsala agentura Interfax.

Rusko stíhá náhradní rodiče

Podle Astachova americké úřady často vznesou nesprávně formulované obvinění proti náhradním rodičům, kteří vyváznou z odpovědnosti za smrt dítěte nepotrestáni. Vlastní vyšetřování v tomto případu zahájily i ruské úřady.

Ruské úřady už stíhají několik amerických rodičů za smrt či sexuální zneužívání adoptovaných dětí; vydaly na ně prostřednictvím Interpolu mezinárodní zatykače.

Astachov už ve čtvrtek uvedl, že více adoptovaných dětí bylo zabito v USA než v Rusku. V letech 2001 až 2011 bylo v Rusku zabito 14 adoptovaných dětí, zatímco v USA 19.

Nepotrestanými úmrtími adoptovaných ruských dětí v Americe odůvodňuje Moskva nedávný zákaz adopcí ruských dětí do USA; příslušný zákon byl pojmenován po Dimovi Jakovlevovi, který zemřel, protože ho adoptivní otec zapomněl v zavřeném automobilu v letním žáru.

Všeobecně se má za to, že zákaz následoval jako odveta za americké sankce uvalené na ruské činitele zapletené do porušování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám