Hlavní obsah

Meteorit nad Ruskem explodoval silou třiceti hirošimských bomb

Novinky,

Meteorit, který v pátek dopadl u Čeljabinsku a zranil 1200 lidí, explodoval se silou nejméně třicetkrát větší, než jakou měla atomová bomba shozená na konci druhé světové války na Hirošimu. Uvedli to experti z americké kosmické agentury NASA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

 
Článek

„Měl energii větší než všechny zbraně dohromady použité ve druhé světové válce,“ řekl serveru New York Daily News Bill Cooke, který vede odbor NASA v Marshallově centru pro kosmické lety zaměřený na meteoroidy. Měl sílu 500 kilotun.

Tlakové vlny zranily přes 1200 lidí, většinou od střepů vyražených oken. „Zkuste si představit tlakovou vlnu ženoucí se městem se střepy skla odletujícími z budov. Zdi se hroutily, dveře byly vyráženy a mnoho lidí zranily poletující trosky,“ konstatoval Cooke ve snaze přiblížit drtivé následky průletu.

Tlaková vlna vysklila okna

Meteorit měl průměr přes šestnáct metrů a hmotnost asi deset tisíc tun. Při průletu atmosférou zářil jasněji než slunce. Letěl rychlostí 640 tisíc kilometrů za hodinu a rozpadl se 32,5 sekundy poté, co vnikl do atmosféry.

Astronomové jeho dopad nepředpokládali, protože jeho dráhu na poslední chvíli změnil asteroid DA14, který prolétl nedaleko Země.

„Stalo se to ve stejný den, takže si někteří lidé mysleli, že by meteorit mohl být úlomkem DA14, ale to není pravda,“ dodal Cooke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám