Hlavní obsah

Naši studenti působí v Praze chaos, připouští dánská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánská média rozebírají, co v Praze mládež z této skandinávské země napáchala během období zimních prázdnin. Reklamy na večírky plné alkoholu v Praze se totiž v Dánsku více než dobře uchytily a tisíce mladých Dánů skutečně vyměnily lyžování za masivní konzumaci alkoholu v české metropoli. Většina dánských médií o výtržnostech informuje pouze povrchně, jen některá připouští, že v Praze dánská mládež způsobila chaos.

Dánští turistéVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

V pátek například museli policisté vyjíždět ke konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v Sokolské ulici v Praze 2.

"Turisté prý vystříkali několik hasicích přístrojů a také srolovali koberce," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Nakonec ale nebyl nikdo zadržen. "Podobně jako v dalších případech uhradili předem dánští turisté zálohu, která pokryje škody. My jsme pouze na místě počkali, než turisté odjedou, protože jich v hotelu bylo asi 150, ve věku od 15 do 25 let," dodal.

Ukázkoví občané? Rozhodně ne!

"Tisíce dánských mládežníků jsou na cestě zpět ze zimních prázdnin v Praze, ale podle informací médií se rozhodně všichni mladí nechovali jako ukázkoví občané," informoval kodaňský list The Copenhagen Post, který svůj článek pojmenoval: "Pobodání a vandalismus: Dánští studenti způsobili chaos v Praze."

"V centru Prahy jsou i taková místa, kde se stýkají právě Dánové a nechodí tam mnoho Čechů," citoval zpravodajský web deníku Politiken studenta gymnázia v Brøndby Magnuse Dama Nielsena.

Že ovšem výlety za alkoholem nejsou pro mladé studenty ničím, co by mělo být bráno za standardní, připustil materiál zveřejněný deníkem Jyllands-Posten.

"Týdenní dovolenková pitka v Praze, během které byl ohlášený vandalismus i pobodání - rodiče by si měli sednout se svými dětmi a vést s nimi vážný hovor," řekla pro Jyllands-Posten Annette Nordstrøm Hansenová, zástupkyně ředitele jedné ze škol, jejíž studenti řádili v Praze.

Hansenová uvedla, že škola sice nezodpovídá za to, co studenti dělají o dovolené, může však informovat a vyzvat rodiče, aby zakročili. Navíc zdůrazňuje, že vinu nese také cestovní kancelář, která mládež do ČR vyvezla. Už jen proto, že mnohým dánským školákům, kteří v Praze řádili, ještě nebylo 18 let.

Dorazit má dalších šest tisíc mladých Dánů

V posledních dnech museli policisté zasahovat u desítek incidentů opilých Dánů, kteří kromě rvaček také demolovali ubytovací zařízení.

Tamní prázdniny budou trvat ještě celý příští týden. V příštím týdnu by do Prahy mělo přijet dalších zhruba šest tisíc mladých Dánů. Pražská policie proto ponechá zesílené hlídky nejen v průběhu víkendu, ale i celý příští týden, řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová s odkazem na informace z dánského velvyslanectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám