Hlavní obsah

Bradavkový zákon na Slovensku neprošel

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu ve čtvrtek odmítli návrh opozičního poslance Branislava Škripeka (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) na omezení nahoty v tisku. Podle návrhu označovaného v nadsázce také jako tzv. bradavkový zákon měl být zakázán volný prodej a rozšiřování tisku, který by ohrozil mravnost mládeže do 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takový tisk měl být označen jako „erotický“ a měl být prodáván ve zvláštních prodejnách nebo na pultech určených k prodeji erotického zboží.

Škripek v rozpravě varoval před sexualizací společnosti. Z tisku a periodik, která nejsou označena jako erotická, mělo na základě návrhu opozičního poslance zmizet obscénní zobrazení odhaleného lidského těla. Poslanec odmítl výtky, že by to byla cenzura. „Samoúčelné vyvolávání vzrušení, způsobování, aby nahota pouze prodávala zboží, to je barbarizace společnosti,“ uvedl Škripek, který je vystudovaným teologem.

Návrh poslance nepodpořili poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie, ani část opozičních poslanců. Naopak podpory se dočkal u poslanců opozičního Křesťanskodemokratického hnutí.

Poslanec strany Svoboda a Solidarita Martin Chren v rozpravě upozornil, že hranice mravnosti se ve společnosti posouvají a je třeba to akceptovat. „Je to přirozený proces,“ dodal.

Anketa

Měla by být zakázaná nahota v tisku?
Ano
25,6 %
Ne
74,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39402 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám