Hlavní obsah

Na Slovensku zaznamenali tuberkulózu, nakažený je i tříměsíční chlapec

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V obcích v okolí slovenského města Kežmarok se objevilo několik případů onemocnění dětí tuberkulózou. Z pěti hospitalizovaných s podezřením na nákazu byla tuberkulóza potvrzena u tříměsíčního chlapce a 16leté dívky. Předchozí slovenská vláda povinné očkování proti tuberkulóze zrušila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obec Výborná zažila v této souvislosti menší vzpouru, když matky nechtěly pustit své děti do nemocnice. „Matky přitom mohly zůstat v nemocnici se svými dětmi, ale tuto možnost odmítly,“ citoval server tvnoviny.sk starostku obce Vieru Strelovou.

Televize Markíza informovala, že tuberkulóza byla potvrzena rovněž u jednoho učitele základní školy ve městě Žarnovica. Na lékařské vyšetření museli následně všichni učitelé i žáci školy.

Slovenská média v této souvislosti upozornila, že lékárny už vakcínu proti tuberkulóze nenabízejí. Pokud by se objevila větší epidemie, není čím očkovat obyvatelstvo. Zásoby nemá ani stát. Předchozí vláda totiž zrušila povinné očkování proti tuberkulóze s tím, že na Slovensku se už tato nemoc nevyskytuje. Po tomto kroku klesl počet objednávek na vakcíny a přestala se postupně na Slovensko dovážet.

Praktický lékař Peter Marko z podtatranské obce Slovenská Ves v deníku Pravda upozornil, že při nedostatku vakcín je nemožné zabezpečit prevenci proti tuberkulóze, označované za nemoc chudých.

Povinné očkování novorozenců proti tuberkulóze bylo zrušeno i v České republice.

Tuberkulóza
Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.
Obvykle se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet krvácení. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.
Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, pak se stav nemocného dál pozoruje.
Tuberkulóza každoročně ohrožuje třetinu světové populace, nakazí se ale jen menší část. V Česku se jí každoročně nakazí několik set lidí, zhruba čtyři desítky lidí na ni umírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám