Hlavní obsah

Indie přestala kvůli korupci přebírat italské vrtulníky

– Dillí

Policie zadržela šéfa italské zbrojovky Finmeccanica Giuseppe Orsiho. Jeho firma je podezřelá, že zaplatila na úplatcích 51 miliónů eur, aby si Indie koupila 12 vrtulníků AgustaWestland. Indie je přestala odebírat a současně přestala italské firmě platit. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na indické ministerstvo obrany.

Foto: ČTK/AP

Giuseppe Orsi

Článek

„Platby za helikoptéry a jejich dodávky byly pozastaveny, než Centrální úřad pro vyšetřování ukončí šetření,“ uvedl zdroj agentury DPA z ministerstva obrany v Dillí.

Indické ministerstvo nařídilo vyšetřování korupce krátce po zadržení Orsiho. AgustaWestland uspěl v tendru na dodávku 12 helikoptér Indii za 750 miliónů dolarů. Zatím byly dodány tři.

Panuje podezření, že AgustaWestland uplácel klíčové představitele indického letectva. Spojkou měl být švýcarský obchodník Guido Haschke, který byl také zadržen. Několikrát se setkal s velitelem indického letectva z let 2004 až 2007 SP Tyagim. Měli probírat technické podrobnosti, podle italského vyšetřování ale bylo hlavním úkolem „přesvědčit ho“, aby upřednostnil italskou nabídku.

Tyagi tvrdí, že obvinění proti němu jsou nepodložená. Zmiňuje, že kontrakt byl uzavřen až v roce 2010, když už letectvu nevelel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám