Hlavní obsah

Polské policejní komando zbilo nevinné sousedy, zločinec bydlel jinde

Polská policie zaplatí v přepočtu čtvrt miliónu korun za opravu bytu, který omylem poničilo elitní protiteroristické komando, snažící se loni v březnu polapit nebezpečného zločince. Ten se sice opravdu v domě na katovickém sídlišti skrýval, ale zásahová jednotka si spletla patro a vyrazila dveře nevinným sousedům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nájemníkovi zlomili zub a byt zdemolovali. Škody byly odhadnuty na 40 000 zlotých," uvedla zpravodajská televize TVN 24 s tím, že podle advokáta poškozených se podařilo i bez soudu dospět k dohodě o náhradě způsobené materiální škody. Případ tím však nekončí, protože oběti policejního násilí se ještě hodlají domáhat úhrady léčebných nákladů a patřičného zadostiučinění.

"Doufáme, že i v této věci se stát zachová zodpovědně. Uzavření mimosoudní dohody by všem ušetřilo čas, peníze a stres," dodal advokát bez upřesnění částky, kterou jeho klienti hodlají požadovat.

Úspěch až na třetí pokus

Policisté 20. března 2012 zasahovali na základě informací, že se na katovickém sídlišti skrývá hledaný a nejspíše ozbrojený zločinec. Zásahová jednotka vtrhla do nesprávného bytu, kde přemohla čtyřicetiletého muže a jeho čtyřiadvacetiletou družku.

"Vrhlo se na mne pět chlapů, srazili nás na podlahu, kopali do tváře, tahali za vlasy," stěžovala si po zásahu žena. Policisté jí prý šestkrát udeřili hlavou o podlahu, až jí zlomili zub. "Byla jsem vyděšená, modlila jsem se, aby nás nezastřelili," dodala žena. Její partner vyvázl s poraněným okem a zlomeným nosem.

Když komando zjistilo, že se spletlo, vyběhlo o patro výše a opět přemohlo nevinného civilistu, tentokráte bez použití síly. Až napotřetí vyrazilo správné dveře a zatklo hledaného zločince.

Policie se po akci omluvila. Dva důstojníci z katovického velitelství, kteří měli zásah na starosti, byli potrestáni důtkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám