Hlavní obsah

Papež se poprvé od rezignace ukázal věřícím, odstupuje pro dobro církve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. se ve středu poprvé od pondělního překvapivého oznámení své rezignace objevil na veřejnosti. Na generální audienci ve Vatikánu podle agentury AP věřícím řekl, že se úřadu vzdává pro "dobro církve".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež se poprvé od oznámení rezignace objevil na veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Generální audience se ve vatikánské aule Pavla VI. podle agentury AFP účastní asi 3500 lidí. Jde o jedno z posledních setkání veřejnosti s papežem, který svůj odchod oznámil při pondělní schůzce svého poradního sboru (konzistoře). Řekl tehdy, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. [celá zpráva]

Lidé ve středu před příchodem papeže tleskali a provolávali jeho jméno. Papeže pak v aule přivítali potleskem a tleskat začali znovu při prvních papežových slovech, načež Benedikt musel svou promluvu přerušit.

Četbu z evangelií 85letý pontifik poslouchal pozorně.

Ve středu večer se odcházející hlava katolické církve zúčastní liturgie při příležitosti Popeleční středy, která podle římskokatolického kalendáře zahajuje období půstu. Podle webu české sekce Vatikánského rozhlasu půjde o poslední mši Benedikta XVI. Poslední generální audienci by měl Benedikt XVI. uskutečnit den před rezignací, která je naplánovaná na 28. února.

Konkláve začne v polovině března

Konkláve, které zvolí nového papeže, se sejde v týdnu začínajícím 18. březnem. Zasedne v něm 117 kardinálů mladších 80 let, z toho 61 z Evropy. Papeže bude volit i kardinál Dominik Duka. Devatenáct předpokládaných volitelů papeže pochází z latinské Ameriky, 14 ze Severní Ameriky, po 11 z Afriky a Asie a jeden z Oceánie. Nejvíce zástupců - 28, bude mít Itálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám