Hlavní obsah

Francouzská charita pašovala děti z Afriky, její šéfové dostali dva roky

– Paříž
Novinky, rei

Soud v Paříži v úterý vynesl rozsudek nad dvěma pracovníky charity Zoe's Ark, kteří se ilegálně pokusili převézt 103 čadských dětí do Francie k adopci. Zakladatel charity Eric Breteau a jeho partnerka Emilie Lelouchová tvrdili, že děti jsou sirotci z válkou stiženého Dárfúru. Soud jim vyměřil trest dva roky vězení, uvedla agentura AFP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Souzená dvojice se odmítala účastnit procesu a před soudem se objevila až v den vynesení verdiktu. Soud také charitě uložil zaplatit pokutu 100 000 eur (2,5 miliónu korun).

Už dříve byli odsouzeni čtyři jejich spolupracovníci, jimž soud vyměřil nižší, podmíněné tresty v rozmezí šest měsíců až rok.

Charitativní pracovníci byli v Čadu zadrženi v roce 2007, když se s dětmi chystali do letadla, jež je mělo dopravit k adopci do Francie. Francouzi tvrdili, že děti pochází z válkou stiženého súdánského regionu Dárfúr. Čadské úřady ale zjistily, že tomu tak není. Většina z nich nebyla ani sirotky, jak zadržení také prohlašovali.

Šestice Francouzů byla původně v Čadu odsouzena k osmi rokům v pracovním táboře, později jim ale trest změnili na vězení, načež jim čadský prezident udělil milost a bylo rozhodnuto o jejich vydání do vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám