Hlavní obsah

Bývalé šéfy italské vojenské rozvědky poslal soud do vězení

– Milán
Novinky, rei

Odvolací soud v Miláně uložil v úterý trest deseti let vězení bývalému šéfovi italské vojenské rozvědky SISMI Niccolovi Pollarimu. Jeho někdejší zástupce Marco Mancini si má za mřížemi odsedět o rok méně. Oba byli odsouzeni za svůj podíl na únosu egyptského klerika, který zorganizovala americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). O rozsudku informovala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Usámu Mustafu Hasana Nasru, známého jako Abú Umar, unesli operativci CIA na ulici v Miláně v roce 2003, tedy v době sílícího tzv. boje proti terorismu, v jehož rámci provozovala CIA po celém světě množství tajných věznic. Američtí agenti Umara přepravili k výslechům do Egypta. Klerik s povolením k pobytu v Itálii tvrdí, že byl sedm měsíců mučen.

Italské úřady žádaly CIA v souvislosti s únosem Egypťana o vydání jejích agentů k soudu, ale Američané to odmítli. Tento měsíc proto shledal italský soud vinnými bývalého šéfa CIA v Římě Jeffreyho Castelliho a dva další agenty v jejich nepřítomnosti. Castellimu soud uložil trest sedm let vězení.

V úterý pak soud rozhodl nejen o výši trestů proti šéfy vojenské rozvědky SISMI Pollariho a Manciniho, ale také o odškodném pro klerika ve výši miliónu eur a k tomu ještě půl miliónu pro jeho manželku.

Pollariho právník prohlásil, že se jeho klient proti rozsudku odvolá, jelikož neměl možnost se dostatečně hájit v důsledku toho, že italská vláda prohlásila některé informace o Umarově případu za státní tajemství.

Reklama

Výběr článků

Načítám