Hlavní obsah

Maďaři kvůli sněhové kalamitě zakázali jízdy kamiónů

Právo, Novinky, ivi, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nejen Česko, ale celý širší region se v úterý vypořádává s novými přívaly sněhu. Problémům především v dopravě čelí i na Slovensku a v Maďarsku. Maďarsko dokonce na celém svém území zakázalo jízdu vozidel nad 7,5 tuny. Potíže v kamiónové dopravě jsou citelné až v ČR.

Foto: ČTK/AP

Odstavené kamióny jsou obrázkem posledních hodin od Slovinska po Českou republiku.

Článek

Silně sněžilo hlavně na západě Slovenska a Maďarska. Jelikož se ale s podobnými kalamitami vyrovnávají i jižní země včetně Slovinska, přestalo nejprve Maďarsko do této země kamióny pouštět. Na to jich přes 800 zůstalo odstavených na maďarském území.

Parkoviště byla přeplněná a vozidla stála i v odstavných pruzích. Situace se stala neúnosnou, Maďarsko proto zakázalo jízdu vozidel nad 7,5 tuny na celém svém území. Omezení podle agentury MTI potrvá zhruba dva dny.

Kamióny se štosují už v Česku

Kamióny byly odstavovány i na slovenském území, protože nemohly projet dál do Maďarska. Slovensko v úterý požádalo Českou republiku a Polsko, aby zastavily kamióny směřující k jeho jižnímu sousedovi. Nákladní vozidla tak zaplnila i parkoviště u dálnice D2 na Břeclavsku. [celá zpráva]

Z důvodu zastavení provozu kamiónů na území Maďarska slovenská policie odstavovala vozy na dálnici mezi hranicí s Českou republikou a Bratislavou i mezi Trnavou a Bratislavou. Na dálnici byl kvůli odstaveným kamiónům v pravém pruhu omezený provoz.

Na rozdíl od Maďarska naopak rozproudilo kamiónovou dopravu na jih Evropy úterní uvolnění hraničních přechodů z Rakouska do Slovinska, ale i Itálie. Všechny zmíněné země se potýkají se sněhovými srážkami. Například vídeňské letiště kvůli nim muselo zrušit množství letů.

Doprava v úterý kolabovala i ve slovenském hlavním městě Bratislavě. Kopcovité části hlavního města byly nesjízdné a hromadní doprava nabírala velké zpoždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám