Hlavní obsah

Svět je překvapen papežovou rezignací, zároveň ho oceňuje

• Aktualizováno

Oznámení papeže Benedikta XVI. že k 28. únoru opustí svůj úřad, překvapilo řadu světových politiků i církevních hodnostářů. Velký ohlas pondělní zpráva vyvolala v Benediktově rodném Německu. Mluvčí tamní vlády uvedl, že kabinet Angely Merkelové je „dojatý“. 85letý se papež podle prohlášení zveřejněného Vatikánem rozhodl rezignovat proto, že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI. zdraví věřící z balkónu Baziliky sv. Petra, archivní foto

Článek

Mluvčí německé vlády na pravidelné tiskové konferenci uvedl, že kabinet má velký obdiv a úctu k práci, kterou Benedikt za téměř osm let v úřadu odvedl. „Zanechal po sobě velmi osobní podpis jako myslitel a hlava církve a také jako pastýř,“ uvedl mluvčí Steffen Seibert. „Ať už jsou důvody pro jeho rozhodnutí jakékoli, musíme je respektovat,“ dodal.

Samotná německá kancléřka papeže označila za jednoho z nejvýznamnějších náboženských myslitelů současnosti a za Německo mu poděkovala. Benedikt, který se jako Joseph Ratzinger narodil v Bavorsku, měl podle ní pro Němce zvlášť velký význam. "Když byl Joseph Ratzinger před necelými osmi lety zvolen hlavou katolické církve, byli jsme my v Německu hrdí na svého krajana v papežském úřadě, prvního po mnoha staletích," uvedla Merkelová.

Americký prezident Barack Obama Benediktovi XVI. poděkoval za jeho působení a věnoval mu modlitbu.

"Chci - jménem Američanů všude ve světě, jménem (manželky) Michelle i jménem svým - poděkovat a věnovat modlitby Jeho Svátosti papežovi Benediktu XVI.," zveřejnil Obamovo prohlášení americký Bílý dům.

 Manželé Obamovi se poprvé a naposledy setkali s papežem během návštěvy Vatikánu v červenci 2009. Jejich rozhovor označil poté Benedikt XVI. za "hřejivý".

Úctyhodné rozhodnutí

Slovo „respekt“ zaznívalo od dalších světových státníků. Francie ústy svého prezidenta Françoise Hollanda označila papežovo rozhodnutí za úctyhodné. „Nechci zvlášť komentovat toto rozhodnutí, které je neobyčejně úctyhodné a které povede k výběru nového papeže,“ řekl Hollande.

Také italský prezident Giorgio Napolitano řekl, že cítí „hlubokou úctu“ k rozhodnutí, kterým Benedikt XVI. prokázal „velkou odvahu“.

„Jsem velice šokován touto neočekávanou zprávou,“ řekl Mario Monti. Při jeho nedávných setkáních s papežem prý vůbec nic nenaznačovalo, že by Benedikt XVI. mohl dospět k takovému rozhodnutí.

Foto: REUTERS/Osservatore Romano

Kardinálové ve Vatikánu diskutují po oznámení rezignace papeže Benedikta XVI.

Britský premiér David Cameron ocenil papežovo úsilí o posilování vztahů mezi protestantskou Británií a Vatikánem. Benedikt XVI. bude podle premiéra chybět jako „duchovní vůdce“ miliónům lidí.

Velkou odezvu papežovo oznámení vyvolalo i v silně katolickém Polsku. Za „ohromné překvapení“ označil papežův krok polský episkopát. Jeho tajemník Wojciech Polak zároveň vyjádřil přesvědčení, že papež vše pečlivě promyslel.

Izraelský vrchní rabín Jona Metzger ocenil papežovo úsilí o dobré vztahy mezi náboženstvími a vyjádřil přesvědčení, že vztahy mezi Izraelem a Vatikánem za Benedikta XVI. byly lepší než kdy předtím. Vyjádřil naději, že tento trend bude pokračovat i u nové hlavy katolické církve.

Pětaosmdesátiletý papež Benedikt XVI. v pondělí oznámil, že opustí svůj úřad večer 28. února. V prohlášení vysvětlil, že dospěl k přesvědčení, že z důvodu stáří již nemá dost sil na dobré vykonávání své funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám