Hlavní obsah

Polsko už nepočítá s americkou základnou antiraket v zemi

Právo, Novinky, Pavol Minárik, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko přestalo počítat, že na jeho území vznikne plánovaná americká protiraketová základna. V reakci na tajnou zprávu amerického ministerstva obrany, zpochybňující jejich umístění v Polsku a v Rumunsku, to v pondělním vydání polského listu Gazeta Wyborcza uvedl šéf Úřadu pro národní bezpečnost (BBN) Stanislaw Koziej.

Článek

„Jde o další signál, že americká protiraketová základna na území Polska pravděpodobně nevznikne. O to více bychom se měli soustředit na vybudování vlastní efektivní protiraketové obrany v součinnosti s NATO," řekl Koziej s tím, že jde o jeho soukromý názor.

Rozšíření protiraketového štítu USA do Evropy plánoval americký prezident George Bush s tím, že teprve vyvíjené antirakety GBI budou v Polsku a radar XBR v Brdech. Po svém nástupu Barack Obama tento extrémně nákladný plán revidoval s tím, že se pro ochranu použijí menší už ozkoušené námořní antirakety SM-3, které se upraví i pro odpalování z pozemních základen. Ty měly vzniknout v Polsku a Rumunsku. Tajná studie ale zpochybnila, že by tyto základny byly účinné proti raketám z Íránu. Je tedy možné, že se rakety SM-3 systému Aegis budou používat jen na lodích. [celá zpráva]

Zklamaní Poláci

„Bylo naší chybou, že při přijetí americké nabídky jsme dostatečně nevzali v úvahu politické riziko spojené s výměnou prezidenta. Draze jsme za to zaplatili a tato chyba se již nesmí opakovat,“ uvedl v srpnu 2012 polský prezident Bronislav Komorowski.

Polsko chtělo co nejdokonalejší protiraketovou ochranu, ovšem ne kvůli nebezpečí z Íránu, ale kvůli hrozbě z Ruska. Dokonce požadovalo, aby americkou základnu antiraket chránily další antirakety Patriot PAC 3, které jsou použitelné i proti níže letícím cílům, jež nemohly zničit GBI a zřejmě ani SM-3.

Polsko ale obešlo své spojence v NATO a domlouvalo se přímo s Washingtonem, což dělaly i další východoevropské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám