Hlavní obsah

Ruský opoziční předák Udalcov má domácí vězení

Moskva

Ruský opoziční předák Sergej Udalcov stráví dva měsíce v domácím vězení. Rozhodl o tom v sobotu soud v Moskvě, podle něhož zapovězení volného pohybu platí zatím do 6. dubna. Nařízení má za cíl Udalcova izolovat od veřejnosti a zahrnuje i zákaz používání telefonů, internetu a poštovních služeb.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sergej Udalcov

Článek

Soud k tomuto verdiktu dospěl poté, co si prokuratura stěžovala, že opoziční představitel nedodržoval předchozí nařízení neopouštět ruské hlavní město. Obává se také, že by Udalcov mohl uprchnout. Od března se může stýkat pouze se členy své rodiny, s advokáty a vyšetřovateli.

Představitel Levé fronty Udalcov patří mezi nejznámější postavy opozice od konce roku 2011, kdy se rozhořely masové demonstrace proti výsledkům parlamentních voleb, které stvrdily dominantní postavení postavení prokremelských formací na politické scéně.

Udalcov i někteří další opoziční činitelé čelí obvinění v souvislosti s protesty z května loňského roku, které vyústily ve srážky s policií. Může být stíhán mimo jiné za to, že připravoval demonstrace údajně za peníze ze zahraničí. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

Po návratu Vladimira Putina do funkce prezidenta loni v květnu opoziční protesty výrazně oslábly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám