Hlavní obsah

Německá ministryně školství kvůli opisování končí ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ministryně školství Annette Schavanová kvůli své plagiátorské aféře odstoupila. Na sobotní tiskové konferenci kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že její odchod přijala s "těžkým srdcem". Schavanová, které univerzita v Düsseldorfu v úterý odebrala doktorský titul, je již druhým ministrem z nynějšího kabinetu Merkelové, který tak činí kvůli opisování vědecké práce.

Foto: Thomas Peter/File, Reuters

Annette Schavanová

Článek

Schavanová před novináři prohlásila, že se rozhodla dobrovolně odejít, protože nechce poškodit křesťanské demokraty (CDU) kancléřky Merkelové. V září zemi čekají parlamentní volby. Schavanovou ve funkci nahradí opět žena - vystudovaná matematička Johanna Wankaová.

Univerzita v Düsseldorfu odebrala Schavanové doktorát s tím, že v její vědecké práci z roku 1980 shledala "úmyslný záměr o podvod", když "v celé dizertaci systematicky a záměrně uváděla myšlenky, které ve skutečnosti nepocházely od ní". [celá zpráva]

Schavanová, která patří k nejbližším spojencům Merkelové, bezprostředně po výroku univerzity odmítla odstoupit a tvrdila, že v dizertaci nepodváděla. Její postoj kritizovala opozice, která připomněla, že během plagiátorské aféry tehdejšího ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga ministryně prohlásila, že se jako dlouholetá vysokoškolská pedagožka za svého kolegu stydí.

K nejvýše postaveným "obětem" plagiátorských afér patří i bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni začátkem dubna poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám