Hlavní obsah

Slovák obviněný v Íránu ze špionáže je zpátky doma

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Írán ve středu propustil 25letého Mateja Valucha, kterého obvinili ze špionáže pro americkou CIA. Valuch se v pátek nečekaně objevil na tiskové konferenci slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka v Bratislavě. „Nejsem žádný špion,“ zdůraznil Valuch.

Matej Valuch

Článek

Podle vlastních slov působil v Íránu jako headhunter (hledač pracovních talentů). „Jsem moc rád, že jsem na Slovensku. Je to příjemný pocit slyšet zase slovenštinu. Těším se na naši domácí kuchyni, že si zahraju opět fotbal a podobné věci, které mi ve vězení chyběly,“ uvedl Valuch. Mladý Slovák poděkoval všem, kteří přispěli k jeho propuštění.

Valucha zadrželi v Íránu v polovině ledna 2013 a íránská televize odvysílala dokument pod názvem Lovec v pasti, kde se objevila informace, že pracoval pro CIA.

V Íránu zadrželi Slováka kvůli špionáži pro CIA

Lajčák vysvětlil, že jednání s íránskou stranou probíhala nepřetržitě a intenzivně od patnáctého ledna. „Tato jednání byla složitá a velmi náročná. Mnohokrát jsme se cítili jako na houpačce,“ přiznal šéf slovenské diplomacie.

Nakonec byla dosažena dohoda s íránskou stranou o propuštění slovenského občana z vězení a Slovensko dostalo souhlas, aby Valuch mohl opustit Írán. „Všechna jednání probíhala bilaterálně. Naši spojenci byli o situaci informováni,“ dodal Lajčák.

Ministr zdůraznil, že Slovensko za propuštění Valucha nezaplatilo ani euro. „Nepřijali jsme na sebe žádné závazky, které by byly odchylkou od společné pozice Evropské unie ve vztahu k Íránu,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám