Hlavní obsah

EU pod palbou kritiky, štědře dotuje i webový receptář evropských babiček

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to moderní babičky, scházejí se hlavně na internetu. Tam si vyměňují recepty na vánoční i jiné pečivo a ukazují si, jak ho správně dělat. Je jich celkem 75 a žijí v Belgii, Finsku, Nizozemsku, Itálii a Turecku. Když jim půjde práce dobře, bude ještě letos výsledkem kuchařka evropských stařenek s recepty z různých koutů Unie i ze zemí mimo ni.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

Až potud to vypadá jednoduše a pro někoho možná i zajímavě. Přesto se babičky dostaly pod palbu: před časem si je totiž vzal na mušku britský list The Daily Mail, který označil projekt za jednu z nejnesmyslnějších věcí financovaných Evropskou unií. A hbitě odcitoval kritiky, podle nichž je to samozřejmě „pobuřující plýtvání penězi“.

V Bruselu se hájí tím, že s nápadem přišly členské státy, že projekt vybrali nezávislí experti a že někdo pak musel zaplatit webovou stránku, překlady z různých jazyků i nějaký ten work-shop. A nejde prý zase tak o moc, celkem o částku v rozmezí od 50 do 200 tisíc eur, což je 1,25 až pět miliónů korun.

Kolik kapek dělá moře

Pravda, ve srovnání s 820 miliardami eur (20,5 biliónu korun), které Unie vydává v rámci probíhajícího sedmiletého rozpočtu na léta 2007–2013, je 200 000 eur jen příslovečná kapka v moři. Otázka ovšem zní, kolik těch kapek je – a hlavně kdo za ně nese odpovědnost.

Národní politici rádi pranýřují Brusel jako velkého plýtvače a rozhazovače. Unijní činovníci – pro jistotu nejmenovaní – jim to opatrně vracejí a připomínají, že na financování projektů, do nichž tečou evropské peníze, se v nemalé míře podílejí samy národní vlády.

„EU na to přispěla 47 procenty, členské státy 53 procenty, takže kritika by měla padnout i na ně,“ žehrá jeden z nich při vzpomínce na patálii jménem Babiččina kuchařka. To je asi tak vše, co může dělat: černou tečku za sporný výdaj má zatím pevně na fasádě jen Brusel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám