Hlavní obsah

Až půl miliónu Poláků jezdí bez řidičáku

Právo, Pavol Minárik

V Polsku se stává jízda bez řidičského oprávnění téměř trendem. Za volant bez něj sedá až půl miliónu lidí, hlavně středního věku. Většina z nich nikdy neudělala požadované zkoušky. Těm ostatním policie na základě soudního rozhodnutí řidičák odebrala.

Článek

V minulém roce polská dopravní policie zadržela asi 31 tisíc řidičů bez požadovaného oprávnění. Až 80 procent z nich nikdy řidičský průkaz nevlastnilo a asi pět tisíc jezdilo i přes soudní zákaz. „Podle odhadů policejních expertů na polských silnicích bez oprávnění jezdí okolo půl milionu řidičů," informoval ve čtvrtek list Rzeczpospolita.

„Jde hlavně o osoby středního věku, kterým se nepodařilo složit řidičské zkoušky nebo je ani neskládaly. Mezi nimi je i množství podnikatelů, kteří musí často cestovat a takto riskují," informoval Slawomir Konieczny, mluvčí policie v Gorzowie Wielkopolském.

Policie odhalí jen zlomek případů

Po polských silnicích podle statistik v současnosti jezdí kolem 24 miliónů vozidel a 17 miliónů z nich jsou osobní auta. I přes časté dopravní kontroly je policie schopná odhalit jen malou část řidičů bez oprávnění.

Obrovský počet řidičů bez průkazů je podle Ewy Tokarczykové z polského Dopravního institutu způsobený na jedné straně příliš mírnými sankcemi za jízdu bez řidičáku a na straně druhé stále přísnějšími podmínkami při skládání zkoušek.

Ti, kdo nikdy nevlastnili řidičský průkaz a jsou chyceni za volantem, zaplatí pokutu v přepočtu 3 200 korun. Hůř jsou na tom ti, kdo řídili přes soudní zákaz. Hrozí jim až 3 roky vězení.

To je i případ předního politika Polské lidové strany (PSL) Wladyslawa Serafina.

V obci, kde je povolená rychlost 50 km/h, jel 110 km/h. Po zadržení se prokázal dokumentem poslance EU. Při pozdějším prověřování policisté zjistili, že Serafin už delší dobu není europoslancem a navíc má 3 roky soudní zákaz řídit auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám