Hlavní obsah

Stovky britských pacientů umíraly v nemocnicích bez vody a jídla, někteří pili vodu z vázy

Londýn

Britským zdravotnictvím hýbe nový skandál týkající se zanedbávání péče o nemocniční pacienty. Jak ve středu v parlamentu připustil premiér David Cameron, zemřelo jen v nemocnici ve městě Stafford mezi lednem 2005 a březnem 2009 zbytečně 400 až 1 200 lidí. Personál tam pacienty ponechával zanedbané, žíznivé a hladové.

Foto: Profimedia.cz

Pacienti staffordské nemocnice

Článek

„Byli tam pacienti tak zoufalí po vodě, že pili špinavou vodu z váz,“ prohlásil předseda vlády před znechucenými zákonodárci. Cameron se za tento „odporný výčet pochybení“ pacientům a jejich rodinám omluvil.

Agentura Reuters poukázala, že je to asi nejhorší skandál systému bezplatného poskytnutí péče NHS od jeho založení po válce. Přístup k pacientům v Británii se podle Reuters musí zásadně změnit.

Vládní zpráva o 3 000 stranách mimo jiné uvádí: „Toto je příběh děsivého a zbytečného utrpení stovek lidí.“ Její autor, právník Robert Francis, dodal, že „selhal systém, který ignoroval varovná znamení a upřednostnil korporátní zájem a finance“. Také uvedl, že v nemocnici panovala spiklenecká atmosféra proti každému, kdo na neduhy poukázal. Vedení se zaměřovalo jen na „úzkoprsé byrokratické cíle a vyvážení rozpočtů“.

„Starší a zranitelní pacienti byli ponecháváni neumytí, nenasycení a nenapojení. Byli připraveni o důstojnost a úctu. Někteří z nich museli činit svoji potřebu na lůžkách, když jim nikdo nepomohl na toaletu,“ poznamenal Francis.

Vládě i zdravotníkům přednesl 290 doporučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám