Hlavní obsah

Poláci mluví o zneužívání kněžími, obětí byla i zpěvačka Kora

Právo, Novinky, Pavol Minárik, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku se po vydání knihy Ekkeho Overbeeka Obávejte se, která přináší příběhy lidí zneužitých kněžími, rozvířilo dosud tabuizované téma pedofilie v katolické církvi. Další zpovědi zneužitých přinesl i polský Newsweek. Zneužitá pedofilním knězem byla i známá zpěvačka slavné skupiny Maanam Kora Jackowska.

Foto: Profimedia.cz

Kora Jackowska

Článek

„Ta hrůza mi zůstala hluboko v duši a pořád se vrací. Vrostla mi do psychiky jako tetování do kůže,“ uvedla před časem Kora, která spolu se skupinou Maanam v roce 1980 proměnila polskou hudební scénu, když ji otevřela nové vlně.

„Pamatuju si, jak jsem se hrozně bála, když jsem šla ke knězi. Po léta jsem o tom nebyla schopna nikomu říci,“ dodala zpěvačka, která vyrůstala v chudých poměrech. Její matka vychovávala sama pět dětí. „Chudé a vystrašené děti jsou nejčastějšími oběťmi pedofilních kněží, kteří velmi dobře vědí, koho si mají vybrat, kdo bude snadná oběť,“ řekla Kora, jejíž zkušenost se odráží v dva roky staré písni Zabawa w chowanego.

„Pozval mě na hrozny. Je celkem možné, že jsem nebyla jediná. Byl to starý smradlavý muž, strčil mi jazyk do úst a šmátral mi v kalhotkách. Bylo mi deset, možná jedenáct," dodala.

Oběti jsou pronásledovány

Novináři, scenáristovi a filmovému producentovi Andrzeji Saramowiczovi bylo necelých devět let, když ho sexuálně zneužil kněz z varšavské farnosti Matky boží ve čtvrti Marymont. Když před časem zveřejnil, co ho potkalo, „nepohnul se ani lístek na stromě a o moc lepší to není ani dnes“, řekl. Podle něj se lidé, kteří mají odvahu promluvit o pedofilních kněžích, spíše stávají obětí honu na čarodějnice ze stran církve i ze strany dalších věřících.

Duchovním se naprosto věří

To vysvětluje teolog Jaroslaw Makowski: „Duchovní v Polsku jsou ztotožňováni s nadpřirozenými bytostmi, které nejen nepáchají žádné trestné činy, ale nemají ani běžné lidské slabosti.“ Podle něj sice už lidé nevěří tak horlivě v Boha jako dříve, ale naprosto věří svému knězi.

Newsweek přitom uvedl, že za posledních devět let byl přibližně každé čtyři měsíce v Polsku odsouzený kněz za pedofilii, podle něhož jde ale o vrchol ledovce. „Většina jich zůstala nepotrestaná, protože katolická hierarchie dlouhodobě zametá problém pedofilie pod koberec. Problém s pedofilními duchovními je v Polsku mnohem větší než v zemích, které byly považovány z tohoto hlediska za nejhorší,“ upřesňuje.

Týdeník přináší i zpověď bývalého ministranta Jacka, kterého v téměř devíti letech zneužil kněz ne jednou, ale hned desetkrát.

Když se však nějaký případ provalil, jako před třemi lety ve Štětíně, kde byly zneužívané desítky chlapců, církev viníka přemístila do jiné farnosti na opačném konci Polska, kde o jeho minulosti nikdo nic nevěděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám