Hlavní obsah

Gruzie chce zlepšit vztahy s Moskvou, Osetie a Abcházie se ale nevzdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Gruzie se za žádnou cenu nevzdá území odtržených po válce s Ruskem navzdory úsilí o normalizaci vzájemných vztahů s Moskvou. V úterý to na tiskové konferenci v Tbilisi prohlásil nový předseda gruzínské vlády Bidzina Ivanišvili, který zdůraznil, že hlavním spojencem jeho země zůstávají Spojené státy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Vidíme pozitivní impulsy směřující k narovnání gruzínsko-ruských vztahů, i když si dobře uvědomujeme, že normalizace nebude rychlá," prohlásil Ivanišvili. "Bude zapotřebí hodně času, ale proces už začal, a to je dobře," dodal.

Tbilisi podle premiéra neustane v budování normálních styků s Moskvou, které zmrazil ozbrojený konflikt z roku 2008. Kromě jednání o návratu gruzínského zboží na ruský trh, jejichž první kolo v pondělí proběhlo v Moskvě, budou podle Ivanišviliho pokračovat i rozhovory speciálních zmocněnců obou států zahájené koncem loňského roku.

Úvodní setkání zmocněnců Zuraba Abašidzeho a Grigorije Karasina se konalo v polovině prosince v Ženevě a stalo se fakticky první diplomatickou schůzkou zástupců Ruska a Gruzie za posledních pět let. Druhé kolo jednání se podle Ivanišviliho uskuteční koncem února "v některé z evropských zemí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám