Hlavní obsah

Španělský premiér neodstoupí, korupci popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy v pondělí odmítl demisi, k níž ho vyzývá opozice. Podle BBC opět popřel, že by přijal sporné platby, o nichž informoval list El País. Uvedl, že tvrzení jsou naprosto nepravdivá. Lidová strana se kvůli tomu obrátí na soud.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

El País minulý týden informoval o tom, že vládnoucí Lidová strana dostávala do stranické pokladny peníze od podnikatelů. Ti měli platit i některým jejím politikům.

Rajoy dodal, že jeho strana splní reformy, k nimž se zavázala, a vyvede zemi z nejhorší finanční krize za poslední roky.

Někdejší lidovecký premiér José María Aznar již v uplynulém týdnu list El País zažaloval. Deník mimo jiné uvedl, že za Aznarova předsednictví strana zavedla systém "černého" financování. Aznar tato nařčení odmítl a obvinění označil za útok na svou čest.

Aféra vypukla v souvislosti s případem bývalého pokladníka lidovců. Luis Bárcenas byl prokuraturou již dříve obviněn v souvislosti se švýcarským kontem, na které podle vyšetřovatelů v roce 2007 doputovalo asi 22 miliónů eur (přes 550 miliónů korun). Bárcenas byl ze stranické funkce nucen odstoupit již v roce 2009 a jeho případem se dodnes zabývá soud. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám