Hlavní obsah

Polský prezident Komorowski je dražší než královna Alžběta II.

Právo, Pavol Minárik

Finanční prostředky, které ze státního rozpočtu dostává na svoji činnost britský královský dvůr, jsou nižší, než poskytuje Polsko vlastnímu prezidentskému úřadu. Poláky stojí prezident Bronislaw Komorowski ročně v přepočtu o 320 miliónů korun víc než Brity královna Alžběta II.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Bronislaw Komorowski

Článek

V roce 2012 podle deníku Fakt šla z polského státního rozpočtu na činnost Kanceláře prezidenta 1,67 miliardy korun. Za to samé období dostala britská královna na svoji činnost od státu 1,35 miliardy, tedy o 320 miliónů méně.

Poláci podle Faktu vůbec nejsou nadšení, že musí na svoji hlavu státu přispívat víc než bohatší Britové. Značná část nákladů hlavy britské monarchie je navíc hrazená z pronájmu nemovitostí patřících královské rodině.

Znepokojení Poláci

Znepokojuje je také to, že z rozpočtu na prezidentský úřad je až 453 miliónů korun určených na platy a odměny zaměstnanců této instituce. Přitom jen průměrné roční odměny na každého pracovníka dosahují 104 tisíc korun, to je víc jak dvojnásobek nejvyšších odměn v porovnatelných polských státních institucích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám