Hlavní obsah

V Ankaře se odpálil muž, jehož mozek poškodila protestní hladovka

Tureckým úřadům se podařilo identifikovat sebevražedného atentátníka, který se v pátek vyhodil do povětří před americkým velvyslanectvím v Ankaře a zabil kromě sebe i tureckého strážníka. Je jím čtyřicetiletý Ecevit Şanli, který si v minulosti odpykal čtyři roky vězení po obvinění z terorismu, ale byl propuštěn kvůli mozkovému onemocnění v důsledku hladovky, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele úřadů.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři na místě útoku v Ankaře. Snímek je z videozáznamu

Článek

Şanli byl zatčen v roce 1997 kvůli členství v ilegální Revoluční straně pro lidové osvobození (DHKP-C). Tato militantní marxisticko-leninská organizace vznikla v roce 1993 a později byla zakázána. Společně se svými druhy se pak účastnil masové hladovky, která vedla k úmrtí desítek vězňů.

Páteční exploze nastala před postranním vstupem na velvyslanectví, vnitřní prostory zastupitelského úřady ale poškozeny nebyly. Podle televizních záběrů při explozi vylétly dveře z pantů a trosky pokryly část ulice.

Sebevražedný atentátník se odpálil u americké ambasády v Ankaře

Americké ministerstvo zahraničí po útoku doporučilo Američanům v Turecku, aby byli obezřetní a aby se vyhýbali místům, kde se odehrávají nepokoje, demonstrace či jiná velká shromáždění.

V Turecku se v posledních letech odehrálo několik útoků, které měly na svědomí různé skupiny, od islámských nebo levicových radikálů po kurdské separatisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám