Hlavní obsah

První transsexuální poslankyně kandiduje na místopředsedkyni Sejmu

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polský Sejm čeká zřejmě další unikát. Annu Grodzkou, která je od listopadu 2011 první transsexuální poslankyní na světě, navrhlo ve čtvrtek Palikotovo hnutí na novou místopředsedkyni dolní komory.

Foto: ČTK

Anna Grodzká

Článek

Grodzká má v předsednictvu nahradit svou stranickou kolegyni Wandu Nowickou poté, co se ukázalo, že Nowická si spolu s pěti dalšími nejvyššími představiteli Sejmu přidělila mimořádnou odměnu téměř čtvrt miliónu korun. [celá zpráva]

Palikotovo hnutí, které ji nominovalo do funkce, jí vyslovilo nedůvěru.

Grodzká splňuje požadavky

„Jsme třetí nejsilnější stranou v Sejmu a máme právo na jednoho místopředsedu. Grodzká splňuje všechna požadovaná kritéria,“ uvedl ve čtvrtek Janusz Palikot. Zároveň vyzval ostatní parlamentní strany, aby respektovaly rozhodnutí strany a neřídily se žádnými předsudky.

Poté, co Sejm v minulých dnech odmítl schválit tři novely zákona o registrovaném partnerství, někteří poslanci z konzervativní strany Právo a spravedlnost považují kandidaturu Grodzké za provokaci. Samotná Grodzká je často vystavena jejich verbálním útokům. Nyní kandidaturu přijala a věří, že bude zvolena.

Grodzká se narodila před 58 lety jako Ryszard Grodzki a změnou pohlaví před několika lety se jí splnil sen. Operace absolvovala v thajském Bangkoku. „Byla jsem žena uvězněná v mužském těle, která sebrala odvahu tento stav změnit,“ uvedla po změně pohlaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám