Hlavní obsah

V Polsku promluvily oběti pedofilních kněží

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Dvanáct dramatických výpovědí obětí pedofilních polských kněží přináší kniha Obávejte se - oběti pedofilie v polské katolické církvi promluvily, která vyšla těchto dnech. Napsal ji dlouholetý varšavský zpravodaj nizozemských a belgických médií Ekke Overbeek. Kniha, v níž oběti mluví o samotě, bolesti a strachu z reakce příbuzných, okolí i samotné církve má šanci stát se nejkontroverznějším titulem roku.

Článek

„Těch dvanáct dramatických svědectví vyvrací všeobecně rozšiřované tvrzení, že mezi polskými katolickými kněžími neexistuje pedofilie,“ řekl autor polskému rádiu Tok FM.

„Polská katolická církev má dlouholetou tradici v zamlčování a utajování tohoto závažného problému. Místo toho, aby obětem pedofilie pomohla překonat trauma, které jim přivodili pedofilní kněží, stará se hlavně o to, aby nebylo pošpiněné její jméno,“ dodal Overbeek.

O mimořádně závažný a hrozivý problém podle něj jde i proto, že „katolická církev v Polsku vystupuje jako morální autorita číslo jedna.“

Na knize Overbeek pracoval rok a půl. Během té doby se sešel s desítkami obětí polských pedofilních kněží. Většina mluvila o svých krušných zážitcích s velkými obavami a strachem, protože jde o vysoce tabuizované téma. „Mně ale nic nehrozí, a proto jsem se rozhodl jejich výpovědi zveřejnit,“ řekl zpravodaj. Dodal, že více obětí pedofilie s ním hovořilo o svých problémech vůbec poprvé v životě. Nedokázali si ani představit, co by je čekalo, kdyby uvedli jména své nebo kněží, kteří je zneužívali.

V knize se autor ptá, proč polská média chrání kněze, kteří jsou vlastně nemocní, a proč nečiní zodpovědnými biskupy, kteří většinou o problému vědí. Také se táže, proč se neobjevila reakce episkopátu či dalších vysokých katolických institucí v Polsku. Hlavně se ale ptá, proč mají zneužití panický strach promluvit o tragédii, která je poznamenala a proč polská veřejnost akceptuje stav, kdy církev kryje pedofilii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám