Hlavní obsah

Atentát na prezidentského kandidáta v Arménii

Jerevan

Kandidáta na úřad arménského prezidenta 63letéo Parujra Ajrikjana ve čtvrtek před půlnocí postřelili neznámí pachatelé. Politik skončil v nemocnici, ale není v ohrožení života. Pokud by však nebyl schopen vést kampaň, mohly by být volby odloženy. Bývalý disident Ajrikjan nepatří mezi favority, napsala agentura AP.

Foto: Reuters

Arménská policie uzavřela oblast kolem místa atentátu na prezidentského kandidáta Parujra Ajrikjana

Článek

Za favorita voleb je považován stávající prezident Serž Sargsjan, jenž prezidentský úřad obhajuje. Ajrikjan je zakladatelem a předsedou umírněné opoziční strany Svaz pro národní sebeurčení Arménie.

Arménská televize uvedla, že útočníci vypálili dvě rány a politika na dvoře jeho domu v centru Jerevanu postřelili do ramene.

"Ti, kdo to udělali, chtěli destabilizovat situaci v zemi, ale to se jim nepovedlo," prohlásil předseda arménského parlamentu Hovik Abrahamjan. "To, zda budou volby odloženy či nikoli, bude záležet na stavu Parujra Ajrikjana," potvrdil Abrahamjan.

Ajrikjan je jedním z osmi kandidátů, kteří mají ve volbách plánovaných na 18. února usilovat o post hlavy státu. Volby by však nyní mohly být odloženy podle ústavy o dva týdny. V případě kandidátovy smrti by dokonce musely být vypsány znovu a uskutečnily by se do 40 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám