Hlavní obsah

Slovenský moderátor dostal na ucho Klause, volal jako prezident Gašparovič

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava/Praha
Aktualizováno

Moderátor slovenského Rádia Expres nabídl jménem slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče azyl českému prezidentovi Václavu Klausovi. Reagoval tak na zveřejněnou SMS zprávu, v níž Klaus vyhrožoval emigrací v případě vítězství Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách. Šlo o žert, moderátorovi se ale podařilo dovolat se až přímo Klausovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus (vpravo) se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem

Článek

V telefonu moderátor Andrej Wallner tvrdil, že Gašparovič by chtěl mluvit s Klausem. Hlasem Gašparoviče se poté Klause zeptal, zda to myslel s tou emigrací vážně, a nabídl mu azyl ve svém domě v obci Limbach nedaleko Bratislavy.

„Ale ne, to byla samozřejmě nadsazená SMS jednomu známému člověku,“ reagoval Klaus. Následně moderátor odhalil svou identitu, Klaus zareagoval pobouřeně: „Vy si ze mě děláte legraci? Že se nestydíte, že se nestydíte.“ Bez rozloučení zavěsil.

Moderátor zdůraznil, že nechtěl nikoho urazit, ale měl pocit, že český prezident se opravdu urazil. „Stejně podrážděný byl i jeho mluvčí, s nímž jsem později mluvil,“ citoval moderátora Wallnera server Plus 7 dní, který nahrávku zveřejnil.

Stanice rozhovor neodvysílala. Moderátor na základě komunikace s mluvčím prezidenta Radimem Ochvatem názor na odvysílání reportáže přehodnotil.

Záznam korespondence mezi mluvčím prezidenta a moderátorem:
Andrej Wallner
Dobry den pan Ochvat, Na zaklade nasho telefonickeho rozhovoru, Vam zasielam nahravku – nachytavku, kde som bol spojeny s panom Prezidentom Vaclavom Klausom a ja som imitoval nasho pana prezidenta. Cielom nie je nic zle sledovat, ide vyslovene o zabavny telefonat, moje vysielanie je velmi popularne a najpocuvanejsie prave vdaka tymto zabavnym momentom. Som zabavac a nie novinar. Prosim Vas o vyjadrenie suhlasu k odvysielaniu.
Radim Ochvat
Vážený pane inženýre,   děkuji za Váš email. Víte, řeknu Vám svůj osobní názor:   Je mi 35 let a sám pocházím z rozhlasové branže. Působil jsem skoro deset let ve dvou rádiích a proto si uvědomuji, jak rádia žijí a co konají. Za tu dobu jsme udělali spousty bláznivých nápadů. Nikdy (NIKDY) v životě by mě (ani nikoho z mých kolegů), a to ani v mé mladické nerozvážnosti, nenapadlo volat do Kanceláře prezidenta republiky, chtít se spojit s prezidentem, dělat si z něho legraci a při tom imitovat jiného prezidenta, natož hlavu státu našeho milého souseda Slovenska. Je už pouze pár věcí, které bychom měli ctít a chránit, a to je zcela nepochybně instituce prezidenta republiky. Pokud to takto nechápete a myslíte, že je normou dělat podobné "kousky", pak Vám v tom nikdo nikdy nezabrání.   Vážím si toho a je od Vás milé, že mi voláte a ptáte se na můj názor. Toto ale není hra, kterou uznávám. Pevně doufám, že si uvědomujete, o čem píši, a že podle toho bude vypadat Vaše rozhodnutí.   Přeji Vám i Rádiu Expres (od jehož lidí jsme se kdysi s Rádiem Orion docela dost naučili...) vše dobré.
Andrej Wallner
Dobry den pan Ochvat, Rozumiem Vasej odpovedi a dakujem Vam. Aj vdaka Vasmu nazoru, s ktorym plne suhlasim, nebude nic z toho odvysielane. Stotoznujem sa plne s nazorom, ktory ste mi napisali. Prosim, prijmite moje ospravedlnenie za vsetko, co sa tymto telefonatom sposobilo. Velmi ma tato situacia mrzi. Pokusme sa na to cele zabudnut prosim. Ak by ste suhlasili, rad by som sa panovi prezidentovi ospravedlnil osobne pri jeho najblizsej navsteve Slovenska, ktoru ma este v plane uskutocnit. Mozete mi byt v tomto, prosim, napomocny ?

Wallnera nejvíc zarazilo, že když se představil jako pracovník kanceláře prezidenta Slovenské republiky, poměrně lehce dostal českou hlavu státu k telefonu: „Prostě jsem vytočil číslo, které jsem našel na webové stránce hrad.cz, dovolal jsem se sekretářce kancléře a ta mě na druhý pokus propojila do kanceláře prezidenta.“

Postup redaktora kritizovala i kancelář slovenského prezidenta. „Každý slušný a rozumný člověk pochopí, kdy jde o vtip a kdy o nevkus a nedůstojnost. Toto mohl udělat jen ten, kdo si neváží sám sebe,“ uvedl mluvčí slovenského prezidenta Marek Trubač.

Moderátor už v minulosti nachytal bývalého českého premiéra Mirka Topolánka nebo bývalého hokejistu Jozefa Golonku.

Reklama

Výběr článků

Načítám