Hlavní obsah

Máte doma kočku? Váš mazlíček je nejschopnější zabiják na Zemi

Novinky, pst

Na 2,4 miliardy ptáků a 12,3 miliard menších savců mají jen v USA ročně na svědomí kočky domácí. Uvádí to studie publikovaná v časopise Nature Communications, která vidí tyto domácí mazlíčky jako jedny z nejschopnějších a také nejefektivnějších zabijáků na Zemi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kolik ptáků má na svědomí? Ilustrační foto

Článek

Kočky zabijí až čtyřikrát víc zvířat, než se dosud předpokládalo. "V kočičích čelistech tak najde smrt více ptáků a savců než pod koly aut, u větrných turbín, kvůli otravě pesticidy či po nárazech do mrakodrapů," shrnuje závěry studie její spoluautor Peter Marra ze Smithsonian Conservation Biology Institute.

Studie vznikla na základě grantu amerického Úřadu pro rybolov a divokou zvěř. Vědci měli zjistit, kolik živočichů zahyne v důsledku pestrých lidských aktivit i jejich mazlíčků.

Z počítačového modelu, který vzal v úvahu existenci 47 miliónů koček chovaných doma a pak 30 až 80 miliónů koček žijících ve volné přírodě, vyšly překvapivé údaje, které se navíc podle odborníků pohybují na dolní hranici.

"Kočky zřejmě mohou za výrazný pokles některých zvířecích druhů v divoké přírodě," soudí Marra. Jedním dechem ale dodává, že teprve další výzkum musí určit, kterých druhů se to především týká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám