Hlavní obsah

Na stavbě dálničního mostu se šetřilo, proto při jeho zřícení zahynuli čtyři dělníci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dálniční most u slovenské obce Kurimany se 2. listopadu 2012 zřítil kvůli šetření na zpevnění mostu. Při zřícení stavby přišli o život čtyři dělníci a 11 se zranilo.

Foto: tvnoviny.sk

Zřícený most

Článek

Slovenský deník Pravda citoval experty, podle nichž se při stavbě podpůrné konstrukce mostu ušetřilo asi deset tisíc eur (asi 256 tisíc Kč). Tolik by stálo přidání několika kusů ocelových stojek, které by zlepšily stabilitu skruží. Celá instalace ocelových skruží přitom vyšla na 322 tisíc eur (asi 8,2 miliónu Kč).

Stát vyplatil příbuzným čtyř obětí po 33 tisících eur (844 tisíc Kč). Na odškodnění mělo nárok celkem devět lidí, mezi nimiž bylo pět nezaopatřených dětí, tři manželky a matka svobodné oběti.

Odstřel zříceného mostu na Slovensku se zdařil na druhý pokusVideo: TV Markíza

Odškodné rodinám vyplatila také sociální pojišťovna a firmy, které se na stavbě mostu podílely. Je mezi nimi také česká společnost Bögl & Krýsl. Ta svůj podíl na neštěstí odmítá, protože na stavbu mostu si najala subdodavatele.

Firma Bögl & Krýsl čelí problémům také v České republice, kde se podílela na stavbě mostu u Studénky, který se v roce 2008 zřítil na železniční trať. Zahynulo tehdy osm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám