Hlavní obsah

Slovensko i Rakousko uvítaly zvolení Zemana prezidentem

Právo, Novinky, ČTK, Pavol Minárik, Ivan Vilček
Aktualizováno

Sobotní vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách znamená potvrzení nadstandardní úrovně vztahů mezi Českem a Slovenskem, které se zlepšily v době, kdy byl Zeman premiérem. V reakci na výsledek přímé volby nástupce Václava Klause v křesle hlavy státu to řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel. Ke zvolení gratulovali Zemanovi slovenský prezident Ivan Gašparovič i premiér Robert Fico.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

"Do druhého kola prezidentské volby se dostaly dvě osobnosti, obě mají výborný vztah ke Slovensku. Těšíme se na spolupráci s novým českým prezidentem," uvedl Gandel. K obratu a ke zlepšení vztahů mezi Bratislavou a Prahou došlo podle Gandela v letech 1998 až 2002, kdy Zeman stál v čele české vlády. Na Slovensku byl tehdy u moci kabinet Mikuláše Dzurindy, který vystřídal vládu autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara. Zeman a Dzurinda například v roce 2000 ukončili sedmiletý spor o dělení majetku po bývalé česko-slovenské federaci.

Zemanovi k vítězství v prezidentských volbách blahopřáli prezident Gašparovič i premiér Fico. "Těší mě, že nejvyšší ústavní funkce v České republice se ujme výrazná osobnost, která si váží přirozeně blízkého a přátelského vztahu svých spoluobčanů ke Slovensku. Věřím, že tato skutečnost spolu s Vašimi bohatými životními zkušenostmi a rozhledem, jsou pro nás na Slovensku zárukou pokračování úspěšného rozvoje vztahů mezi našimi blízkými národy a státy," napsal Gašparovič v blahopřání adresovaném Zemanovi. Slovenský prezident zároveň pozval Zemana na návštěvu země pod Tatrami; vítěz českých prezidentských voleb už dříve opakovaně řekl, že jeho první zahraniční cesta povede právě na Slovensko.

Premiér Fico prohlásil, že respektuje rozhodnutí českých voličů. "Bez ohledu na výsledek bylo už před druhým kolem volby zjevné, že českým prezidentem se stane osobnost," uvedl Fico v prohlášení.

Češi chtějí aktivního prezidenta

Slovenský list Sme na svém webu v komentáři k výsledků prezidentských voleb napsal, že Zeman dokázal v předvolební kampani naplnit očekávání voličů. "Většina Čechů (...) chce na Hradě člověka aktivně zasahujícího do vývoje. Zeman nabízel právě takového aktivního prezidenta ochraňujícího 'obyčejné lidi'," poznamenal komentátor.

Zásadním problémem Karla Schwarzenberga bylo podle Sme jeho spojení s nepopulární vládou a jejími reformami. „Demagogické útoky na jeho cizost dobře doplnily obraz člověka, který chce prostému českému člověku jen zle, mohl by mu vzít jeho práci, dávky, a navíc ještě i chalupu v pohraničí, kterou by vrátil původním německým majitelům,“ uvedl list. V takovém případě bylo podle Sme vedlejší, že jeho protikandidát je podporovatelem korupce, hlásá xenofobii, způsobí hodně skandálů doma i ve světě a posluhuje Rusku. „Pozitivním překvapením je to, že tolik lidí dokázalo tomuto strašení odolat a navzdory tomu Schwarzenberga volilo,“ dodává Sme.

Podle Sme byla nápadná neschopnost Schwarzenberga reagovat na protivníkovu nacionální kampaň a lži kolem Benešových dekretů. „Chyba byla zaměřit kampaň příliš na mladé lidi, co z něj učinilo tak trochu generační referendum," napsal deník.

Dobrá spolupráce bude pokračovat, věří Rakousko

Vídeň očekává od zvolení Miloše Zemana prezidentem České republiky pokračování dobré rakousko-české spolupráce. Agentuře APA to řekl náměstek rakouského ministra zahraničí Reinhold Lopatka, který současně ocenil neměnné postoje poraženého Karla Schwarzenberga ve volební kampani. Spolupráce s Českem v EU nám v posledních letech dobře fungovala, uvedl Lopatka. "Na tom se, myslím, nic nezmění ani za Zemana," dodal náměstek.

Skutečnost, že se nastupující český prezident nebojí použít ostřejší výrazy, nechtěl Lopatka přeceňovat. "Jeho předchůdce Václav Klaus také nebyl jednoduchým partnerem, zejména v otázkách EU," poznamenal politik Rakouské lidové strany (ÖVP).

Vyzdvihl zároveň postoje neúspěšného uchazeče o křeslo na Pražském hradě Karla Schwarzenberga, který se podle něj obdivuhodným způsobem držel své politické linie z předchozích let. "Nenechal se ohýbat ani ve volební kampani, to zaslouží nejvyšší uznání," prohlásil Lopatka.

Schwarzenberga za jeho odsouzení poválečného násilného vysídlení sudetských Němců, jejichž část našla útočiště i v Rakousku, už tento týden pochválil také jiný představitel ÖVP Michael Hammer. Ten ministrovo kritické vyjádření k této historické kapitole označil za důležitý krok a povzbudivý signál, že se v ČR o tomto tématu zase začíná debatovat.

To, že v kampani před druhým kolem českých prvních přímých prezidentských voleb nakonec sehrála důležitou roli právě diskuze o poválečném odsunu Němců a takzvaných Benešových dekretech, komentoval dnes Lopatka podle APA slovy: "Ve hře tu byly také emoce."

Polsko: Češi budou mít prezidenta ateistu

„Miloš Zeman byl na volby lépe připravený a navíc byl sám sebou,“ informoval polský zpravodajský portál Natemat.pl.

„Po zvolení Miloše Zemana netřeba očekávat radikální změnu v české politice, kromě jediného - český euroskepticismus už nebude tak ostrý jako za Václava Klause,“ napsala Gazeta Wyborcza.

„Češi budou mít prezidenta ateistu a zastánce podstatně hlubší evropské integrace, než tomu bylo za Václava Klause, který byl dokonce symbolem euroskepticismu,“ informovalo varšavské RádioZet. Dodalo, že i když je to nemožné, Zeman by byl dokonce i pro vstup Izraele do NATO.

„Zeman vyhrál prezidentské volby, protože Češi se zmobilizovali a hlasovali v souladu s politickou logikou. Aristokratovi Schwarzenbergovi ublížila německá karta,“ uvedla nejsledovanější polská televize TVN24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám