Hlavní obsah

Rusové mučí zajatce na Kavkazu, hněvá se Evropa

– Štrasburk/Moskva

Rada Evropy obvinila ve čtvrtek ruské úřady, že týrají zadržené podezřelé z terorismu na severu Kavkazu. Mučí je elektrickým proudem a také je dusí. Rusko schválilo zpřístupnění zprávy shrnující údaje z roku 2012, bilance boje s terorismem v tomto neklidném regionu byla zveřejněna poprvé. Loni při akcích islámských radikálů zahynulo 200 policistů. Zabito bylo přes 400 islámských vzbouřenců.

Článek

Údaje o mučení shromáždil Výbor pro prevenci mučení (CPT), který se zabýval postupem ruských vojáků a policistů v Čečensku, Dagestánu a Severní Osetii. Týrání jsou vystaveni nejen lidé podezřelí z terorismu, ale i běžní vězni.

Zpráva podrobně popisuje mučení, přináší i výpověď Dagestánce, jemuž pouštěli elektrický proud do rukou, jazyka i genitálií. Jiného muže v Čečensku zase bili a pak mu polili nohu vroucí vodou. Po elektrošocích mu muselo být amputováno několik prstů na nohou.

Výbor také ve svém vyjádření uvedl: "Pro boj s fenoménem mučení a dalšími formami špatného zacházení je nutné, aby odpovědné orgány - jak na republikové, tak na federální úrovni - nejprve věděly o jejich existenci."

Jen za násilné zneužívání moci, které se odehrálo v Čečensku, Evropský soud pro lidská práva vedl proti Rusku 186 případů a Moskva musela na pokutách vyplatit tisíce dolarů.

Rusko zmínilo, že takovéto případy stíhá: "V roce 2010 a během prvních měsíců roku 2011 bylo zahájeno šest trestných stíhání na základě zpráv, že policisté uplatňovali násilí a nepovolené vyšetřovací techniky proti obyvatelům Dagestánské republiky."

Loňská bilance obětí násilí

Moskva v pátek zveřejnila loňskou bilanci střetů. Mezi zabitými extremisty je podle ministerstva vnitra na padesát pohlavárů a polních velitelů z Dagestánu a Čečenska, které byly loni hlavními centry extremistických aktivit. Při akcích policie a vojsk ministerstva vnitra bylo zadrženo přes 460 bojovníků.

Na severu Kavkazu nyní operuje kolem 40 extremistických skupin o síle kolem 600 mužů, odhaduje ministerstvo vnitra. V Dagestánu je údajně šestnáct aktivních jednotek islamistů, v Čečensku deset. Navzdory trvalému tlaku ruských speciálních oddílů jejich aktivita neustává, do svých řad ozbrojenci verbují stále nové mladé muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám