Hlavní obsah

Na stávkující v Aténách vtrhla policie

Novinky, rei
Atény
Aktualizováno

Řecká policie v pátek ráno vtrhla do depa aténského metra a rozehnala jeho stávkující zaměstnance. Vláda kvůli nim ve čtvrtek vyhlásila výjimečné opatření v podobě mobilizace pracovníků. Zásah ukončil devítidenní stávku, která ochromila hromadnou dopravu v Aténách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká policie rozehnala stávkující zaměstnance metra, aby se vrátili do práceVideo: Reuters

 
Článek

Po několik hodin nebylo jasné, zda bude mít rozehnání stávkujících policií kýžený efekt, protože zaměstnance metra zprvu podpořili řidiči autobusů, tramvají a trolejbusů, což způsobilo v pětimiliónovém městě dopravní chaos. Odpoledne se však začala situace vracet k normálu, protože stávkující se pod hrozbou sankcí rozhodli vrátit do zaměstnání.

"Pracovníci, kteří dostali upozornění, neměli na výběr. Zkoumáme, jaké máme právní možnosti," citovala agentura AP šéfa odborů.

Vládní kabinet vedený konzervativci stávkujícím pohrozil zatčením, pokud se opatřením, která byla naposledy vyhlášena za diktatury v roce 1974, vzepřou a nevrátí se do práce.

Ve čtvrtek řecká vláda vyhlásila mobilizaci pracovníků městské hromadné dopravy v Aténách. Reagovala tak na odmítnutí strojvedoucích metra obnovit po více než týdnu provoz, ačkoli jejich stávku označil za nelegální také soud.

Mobilizační opatření umožňuje úřadům v případě stavu nouze pracovníkům ve vybraných odvětvích výkon zaměstnání nařídit. V případě, že zaměstnanci odmítnou nařízení uposlechnout, hrozí jim propuštění z práce a až pět let vězení.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Protestující žena před skupinou policistů v Aténách

"Pokud je odborová akce odsouzena jako nelegální a nepatřičná, pak je třeba se řídit zákonem. Každý musí přinášet nějaké oběti a nikdo nemůže být výjimkou," citovala v pátek agentura Reuters vyjádření mluvčího vlády.

Pracovníkům se nelíbí návrhy na jednotné zarovnání mezd, jež povedou ke snížení jejich platů až o čtvrtinu.

Policie do depa, kde se stávkující opevnili, vtrhla před čtvrtou hodinou ranní. Na místě zasahovalo zhruba sto příslušníků. Jedna žena byla s lehkým zraněním převezena do nemocnice. Deset osob bylo zadrženo a posléze propuštěno.

Okolí depa bylo uzavřeno, aby se ke stávce nemohli připojit další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám