Hlavní obsah

Poláky pobouřily závratné odměny pro parlamentní šéfy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Bouře nevole způsobila v Polsku zpráva o výši odměn pro předsedkyni Sejmu Ewu Kopaczovou z vládní Občanské platformy a pět jejích zástupců z ostatních stran zastoupených v parlamentu. Předsednictvo Sejmu si přikleplo mimořádné odměny v přepočtu ve výši necelých 1,6 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Budova polského Sejmu

Článek

„Sejm je jako fungující podnik a pokud lidé pracují dobře, zaslouží si odměnu,“ bránila rozhodnutí Kopaczová.

Předsedkyně Sejmu, v němž sedí 460 poslanců, přiznala každému ze svých pěti zástupců odměnu ve výši zhruba čtvrt miliónu korun a oni jí pak obratem odměnu v přepočtu necelých 300 tisíc korun. „Ze zákona na to máme právo, odměny mohly být dokonce vyšší,“ uvedla Kopaczová.

Krok však vyvolal kritiku. „V době finanční krize, která na Polsko doléhá, je rozhodnutí udělit si sám sobě odměny přinejmenším morálně zpochybnitelné,“ uvedla ve čtvrtek televize TVN24. Příplatky kritizovala i další média upozorňující na to, že nemalé části Poláků trvá tři roky, než si takovou částku vydělají. Stále víc lidí je přitom bez práce a s malou šancí najít si novou.

Bezbřehé koryto pro politiky

Za nos se chytilo jen vedení Hnutí Janusze Palikota (RP), jehož zástupkyně Wanda Nowická rovněž dostala čtvrtmiliónovou odměnu. Hnutí ve čtvrtek oznámilo, že se Nowickou chystá odvolat z funkce. „Stát nesmí být bezbřehým korytem pro politiky,“ zdůraznil předseda RP Janusz Palikot.

Bývalý polský premiér a maršálek Sejmu Józef Oleksy upozornil, že vedení parlamentu dostávalo odměny i v minulosti za jeho působení. „Byly však spíše symbolické a ne tak vysoké jako teď,“ dodal Oleksy.

Reklama

Výběr článků

Načítám