Hlavní obsah

Merkelová bude hledat kompromis s Británií

Berlín/Londýn

Vystoupení britského premiéra Davida Camerona, kde prohlásil, že v případě vítězství toryů v příštích volbách vyhlásí v roce 2015 referendum o setrvání Británie v EU, vyvolala bouři reakcí. Německá kancléřka Angela Merkelová ale uvedla, že bude hledat kompromisy mezi EU a Británií.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová naznačila ochotu ustoupit Britům.

Článek

"Německo, a já osobně, chceme, aby Británie byla důležitou součástí a aktivním členem Evropské unie," řekla Merkelová. „Jsme připraveni hovořit o britských přáních a musíme najít férový kompromis. Budeme intenzivně jednat s Británií o jednotlivých idejích, ale to je něco, co přijde za měsíce.“

Její vyjádření považuje britský list Daily Telegraph za velké Cameronovo vítězství.

Francouzský prezident François Hollande vyjádřil přání, aby Británie zůstala součástí EU, ale jeho ministr zahraničí Laurent Fabius zdůraznil, že EU není možné stavět tak, že si z ní členové vybírají jen něco. Podobně se vyjádřil mecký ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Cameron chce využít toho, že země eurozóny budou ve snaze o udržení eura zřejmě potřebovat změny v unijních smlouvách, a dojednat, aby Británie získala z Bruselu zpět některé pravomoci. Nové uspořádání pak Cameron hodlá předložit voličům. [celá zpráva]

Cameronovo vyjádření bylo totiž orientováno nejen na partnery v EU, ale hlavně mířilo do Spojeného království. Cameron je pod tlakem protievropských konzervativních poslanců a čelí také rostoucí popularitě Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Cameronův projev ocenili konzervativní starosta Londýna Boris Johnson a bývalý konzervativní ministr financí Norman Lamont. "Rozumní lidé chtějí patřit k jednotnému trhu, ale chtějí se odstřihnout od rozčilujících zbytečností EU," uvedl Johnson. Podle Lamonta Cameronův projev ocení "velká část Britů, které se nelíbí naše nynější pozice v EU".

Ostrovní odpor proti euroskepticismu 

Proti referendu o členství a proti zpochybňování místa Británie v unii jsou nejen opoziční labouristé, ale i vládní liberální demokraté a britští byznysmeni.

Podle předsedy Strany práce Eda Milibanda motivovaly Camerona především stranické zájmy. "Premiér se bojí Strany nezávislosti Spojeného království, ustoupil své straně a není schopen dostát svým závazkům vůči Británii," dodal šéf labouristů. "Premiér hodlá vyvolat léta nejistoty a vystavit naši ekonomiku ohromnému hazardu."

Také liberální vicepremiér Nick Clegg varoval před ekonomickou nejistotou: "Léta a léta nejistoty kvůli dlouhým a špatně definovaným jednáním o našem místě v Evropě nejsou v národním zájmu, protože to postihne růst a pracovní místa."

Zájem o další působení Británie v EU vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). Dal současně najevo porozumění pro Cameronovy postoje. S Londýnem podle Nečase sdílí Praha názor, že Evropa by měla být flexibilnější, otevřenější a více usilovat o důvěru vlastních občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám