Hlavní obsah

V Íránu zadrželi Slováka kvůli špionáži pro CIA

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V Íránu byl kvůli špionáži zadržen 26letý občan Slovenské republiky Matej Valuch. Potvrdilo to slovenské ministerstvo zahraničí. Írán tvrdí, že Slovák pracoval pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

V Íránu zadrželi Slováka kvůli špionáži pro CIA

 
Článek

V Íránu měl získávat informace o jaderném programu Teheránu. Slovenská diplomacie požádala íránskou stranu o vysvětlení případu. Íránská vláda zatím na žádost nereagovala.

Valuch byl zatčen a nemohli ho navštívit ani slovenští diplomaté. „Na případu intenzivně pracujeme a podnikneme další kroky,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel.

Slovák měl své rodině říct, že si v Íránu našel dobrou práci a odletěl do této země. Přes měsíc se však své rodině neozval. V Íránu mezitím odvysílali dokument s názvem Lovec v pasti, v němž Valuch přiznává, že pracoval pro americkou CIA.

Slovák ve filmu vysvětluje, jak ho ke spolupráci zverbovala CIA. Měl shromažďovat informace o jaderném programu a moderních technologiích. Valuch měl údajně za úkol dostat se mezi íránskou elitu a sbírat informace. V dokumentu tvrdil, že agenti CIA při kontaktu s ním vyslovili přání, aby byl zavražděn některý z íránských vědců. Valuch se v dokumentu omluvil za to, co udělal.

Západ uvalil sankce na Írán právě kvůli podezřelému jadernému programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám