Hlavní obsah

Češi zvolí Karla Havla, anebo Miloše Klause, píše Economist

Londýn

Pod titulkem Karel Havel nebo Miloš Klaus? charakterizuje britský týdeník The Economist ve svém posledním čísle nadcházející druhé kolo prezidentských voleb. Podle něj je na vzestupu Karel Schwarzenberg, ale výsledek bude těsný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Článek

Podle respektovaného časopisu se střetnou dva zkušení politici. V prvním kole byli voliči ostře rozděleni zeměpisně a sociálně-ekonomicky, když k levici tíhnoucí populista Miloš Zeman dominoval na Moravě i na severu Čech. Prostořeký konzervativec Schwarzenberg ovládl centrální pás země a směřovali k němu vzdělaní lidé, obyvatelé měst a zámožní, stejně jako hlasy Čechů ze zahraničí, píše týdeník.

Jako premiér Zeman transformoval skomírající sociálnědemokratickou stranu do skutečného rivala občanským demokratům Václava Klause, napsal The Economist, podle něhož by měl Zeman ve druhém kole získat většinu voličů Jiřího Dienstbiera. Kromě toho Klaus i přes ideologické rozdíly v minulosti Zemana podporoval. Nicméně tato aliance protikladů by také mohla podle týdeníku posílit skepsi voličů vůči oběma těmto politikům.

The Economist očekává, že Schwarzenberg by měl získat většinu voličů Jana Fischera, i když ten ho odmítá podpořit. Týdeník líčí Schwarzenbergovu dráhu a připomíná, že pracoval pro Václava Havla, který se často dostával do střetů s Klausem, hlavně kvůli lidským právům a EU.

"Ve druhém kole stojí před voliči rozhodování, které připomíná tuto dřívější volbu - mezi zdvořilým, uhlazeným internacionalistou Schwarzenbergem a otevřeným populistou Zemanem. Události se vyvíjejí ve prospěch Schwarzenberga, ale výsledek bude těsný," uzavřel The Economist.

Reklama

Výběr článků

Načítám