Hlavní obsah

Maďarsko chce údaje o účtech svých občanů ve Švýcarsku, plánuje je zdanit

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda chce oficiální cestou požádat Švýcarsko, aby tamní banky poskytly údaje o účtech maďarských občanů. V Budapešti to v pátek oznámil státní tajemník úřadu vlády János Lázár.

Foto: Profimedia.cz

Maďaři mají ve švýcarských bankách 3,4 miliardy eur, odhaduje vláda. Ilustrační foto

Článek

Vláda odhaduje, že na těchto účtech může být asi 3,4 miliardy eur (přes 86 miliard Kč). Podle týdeníku Heti Világgazdaság by vláda chtěla peníze na těchto účtech zdanit 35procentní daní. Koncem roku 2012 totiž skončila daňová amnestie, která umožnila desetiprocentní zdaňování finančních prostředků přesunutých ze zahraničí. Kromě Švýcarska chce Maďarsko v této záležitosti oslovit také Kypr, kde si maďarští občané rovněž s oblibou otevírají bankovní účty.

Maďarská média citují finanční odborníky, kteří pochybují, že Švýcarsko poskytne jména majitelů účtů.

„Hodně by mě překvapilo, kdyby s tím Švýcarsko souhlasilo. Takovou žádost by zamítli i v Rusku, protože by se tím narušil celý systém švýcarských bank založený na diskrétnosti,“ cituje server nol.hu nejmenovaného bankovního odborníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám