Hlavní obsah

V Německu soudí dvojici za špionáž pro Rusko

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Proces ve Stuttgartu zakončí jednu z největších špionážních afér po skončení studené války. Jednapadesátiletý Andreas a o šest let mladší Heidrun Anschlagovi čelí obvinění, že předávali tajné informace Sovětskému svazu a pak Rusku. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim dlouhé tresty, uvedl web deníku Spiegel. Pár zadržený v říjnu 2011 obvinění popírá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojice byla zatčena v Marburgu 18. října 2011 ve chvíli, kdy Heidrun seděla u krátkovlnné vysílačky připojené k počítači a přijímala kódovanou zprávu. Když se v bytě objevila zásahová jednotka, žena spadla ze židle a přitom vytrhla kabel spojující vysílačku s počítačem.

Dvojice byla zatčena v Marburgu 18. října 2011 ve chvíli, kdy Heidrun seděla u krátkovlnné vysílačky připojené k počítači a přijímala kódovanou zprávu. Když se v bytě objevila zásahová jednotka, žena spadla ze židle a přitom vytrhla kabel spojující vysílačku s počítačem.

Pár už přiznal, že se usadil v tehdejším Západním Německu před 25 lety s falešnými pasy. Andreas se tam přistěhoval v roce 1988. Tvrdil, že se narodil v Argentině a studoval v Rakousku. Několik let pracoval pro výrobce autodílů. Špionáž pro Rusko ale popírá.

Zatím ani není jasné, jaké tajné informace mohla dvojice mít. Možná jen předávali dál zprávy získané jinde jinými agenty. Informace jim podle žalobců dodával nizozemský diplomat, který je zásobil stovkami utajovaných listin vojenské povahy. Získali ho, protože propadl gamblerství.

Vysoké tresty by jim hrozily, jen pokud by prováděli špionáž proti Německu.

Agenty chtěli vyměnit

Německá kontrarozvědka dvojici dopadla díky tipu špionážní služby nejmenovaného východoevropského státu, i když se spekulovalo se, že je mohl prozradit stejný člověk, který FBI varoval před špionážní sítí, jejíž členkou byla i Anna Chapmanová. Síť byla odhalena v roce 2010 a Chapmanová byla deportována do Ruska, ale špionáž se u ní neprokázala.[celá zpráva]

Anschlaga i s jeho manželkou chtěl podle nepotvrzených zpráv Berlín vyměnit za dva ruské občany uvězněné v Rusku, kteří byli odsouzeni za špionáž pro zemí blízkou Německu. Moskva ale váhala, a tak byli oba loni v září obviněni. Jejich výměna je podle německého tisku nyní už nepravděpodobná.

Pikantní na celé věci je, že se Anschlagovi usadili na západě v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin pracoval pro drážďanskou odbočku KGB.

Zatčením Anschlagových vyvrcholilo velké pátrání německých tajných služeb po cizích agentech. V Mnichově byl před dvěma lety odsouzen špión, který prodával informace o vojenském vrtulníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám