Hlavní obsah

Série vzpomínkových akcí připomněla rok od ztroskotání Costy Concordie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli uplynul přesně rok od tragické havárie luxusní výletní lodi Costa Concordia u italských břehů. Příbuzní 32 obětí a někteří tehdejší pasažéři si havárii připomněli sérií vzpomínkových obřadů. Na ostrově Giglio v Toskánsku byly odhaleny památníky na počest obětí a konala se mše.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Pozůstalí sledovali nedělní vzpomínkový ceremoniál z jiné lodi.

Článek

Výletní loď ztroskotala 13. ledna loňského roku. Na její palubě bylo 4200 pasažérů a členů posádky. Záchranné akce trvaly několik dní. 32 lidí se nepodařilo zachránit.

V neděli byl nejprve do moře vrácen kus útesu, do kterého loď narazila a po kterém v trupu zůstal sedmdesátimetrový otvor. Kámen byl dosud zaražen do trupu Costy Concordie, jeřáb na remorkéru ho zvedl a spustil zpět na dno moře s pamětní deskou připevněnou na jeho povrchu.

Pozůstalí obětí sledovali ceremonii z jiné lodi. Na závěr obřadu vhodili do moře květiny. Následovalo odhalení památníku na souši, mše na počest obětí a členů posádky, kteří cestujícím po ztroskotání pomáhali. Ve 21:34 SEČ, tedy přesně v okamžik nárazu, mají účastníci vzpomínkových akcí držet minutu ticha.

Vrak bude vyproštěn v září

Šéf italské civilní ochrany Franco Gabrielli v sobotu řekl, že vrak bude vyproštěn nejpozději v září. Původně italské úřady počítaly s tím, že loď vyzvednou začátkem letošního roku. Podle Gabrielliho se také náklady na záchrannou operaci zvýší z původně odhadovaných 300 miliónů eur na 400 miliónů (10,3 miliardy korun).

Kapitán lodi Francesco Schettino byl obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti. Obvinění popírá a dnes v rozhovoru s italskou stanicí RAI svůj postup opět hájil a řekl, že "sdílí bolest obětí a jejich rodin".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám