Hlavní obsah

Katalánsko se chystá vypsat referendum o nezávislosti

– Barcelona

Katalánsko začalo reálně připravovat cestu k vypsání referenda o nezávislosti na Španělsku. Strany, které ovládají regionální parlament, se dohodly na znění dokumentu, jímž se chce Katalánsko prohlásit za suverénní stát. Deklaraci nyní musejí schválit regionální poslanci, vzhledem k rozložení sil to však bude pouze formalita. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Albert Gea , Reuters

Organizátoři kampaně za osamostatnění Katálanska před chrámem Sagrada Familia v Barceloně

Článek

Strana Konvergence a jednota (CiU), která vyhrála loňské regionální volby, a její spojenci ze separatistické strany Republikánské levice Katalánska (ERC) sestavili třístránkový návrh deklarace nezávislosti. Píše se v něm o tom, že katalánský národ je "v politickém a právním ohledu svébytným subjektem" a má právo na sebeurčení, což mimo jiné znamená "vytvoření nového státu v rámci Evropské unie". Návrh také předpokládá uspořádání referenda.

O návrhu bude katalánský parlament hlasovat 23. ledna, předpokládá se však, že bude schválen. CiU a ERC totiž disponují většinou. Referendum o nezávislosti by se poté mohlo konat v příštím roce, ani v případě jeho úspěchu však nemá Katalánsko zaručen úspěch. Vláda v Madridu už totiž dala několikrát najevo, že případné referendum považuje za nelegální a napadne jej u ústavního soudu.

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám