Hlavní obsah

Slavný moderátor BBC zneužíval nezletilé 54 let, nejmladší oběti bylo osm let

– Londýn
Novinky, rei

Britští vyšetřovatelé v pátek zveřejnili souhrnnou zprávu dokumentující obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilňování proti někdejšímu slavnému moderátorovi BBC Jimmymu Savileovi. Kriminalisté uvedli, že zaznamenali přes 200 trestných činů včetně tří desítek znásilnění. Savileovy oběti byly z velké většiny nezletilé, nejmladší bylo osm let. První případ podezření se datuje do roku 1955.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile

Článek

„Je to přesvědčivé zobrazení rozsáhlého zneužívání sexuálním delikventem,“ popsali třicetistránkovou zprávu vyšetřovatelé.

Policii se přihlásilo na 450 lidí s obviněními vůči Savileovi. Z 214 trestných činů, na něž mají kriminalisté vážné podezření, mělo být 73 procent spácháno na nezletilých. Nejmladší oběti bylo osm, nejstarší 47 let.

Savile oběti "lovil" přímo na půdě veřejnoprávní televize BBC, ale také v nemocnicích a jednom hospici, jimž sponzorsky pomáhal. Podle policie zneužíval dívky, ale i chlapce, ve 14 zdravotnických zařízení.

Nejstarší případ se datuje do roku 1955, ten poslední pak do roku 2009. Savile se tedy podle policie dopouštěl trestných činů 54 let. Vyšetřovatelé zaznamenali 34 znásilnění. Většina obvinění se datuje do 60. a 70. let.

Excentrický lidumil

Slavný moderátor a diskžokej stanice BBC Radio 1 zemřel předloni v říjnu ve věku 84 let. Excentrického Savilea milovala celá řada generací Britů. Savile mimo jiné v televizním dětském pořadu pomáhal malým divákům plnit jejich sny, později moderoval hitparádu Top of the Pops, která si získala velkou oblibu i za hranicemi ostrovů. Za účast na množství charitativních prostředků povýšila královna Savilea do šlechtického stavu.

Podezření vůči němu vznesla až rok po jeho smrti televize ITV. Poté vyšlo najevo, že podobný dokument chystali už reportéři BBC, ale vedení zabránilo jeho odvysílání. Po zveřejnění nařčení v ITV se ozývali další a další lidé, kteří tvrdili, že je Savile zneužil. V jednom případě dokonce moderátor osahával dívku v davu v přímém přenose. Savile se při tom dál usmíval a hovořil do kamery.

Savileova rodina se poškozeným po loňských odhaleních omluvila a dala odstranit nákladný náhrobek nad jeho hrobem.

Případ vyšetřuje kromě policie a prokuratury také britské ministerstvo zdravotnictví a stanice BBC.

Moderátor Jimmy Savile osahával dívku během vysílání

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám