Hlavní obsah

Klaus se loučil v Německu s Gauckem i Merkelovou

Berlín
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu přijel na svou poslední návštěvu Německa ve funkci hlavy státu. V projevu při slavnostním obědě jeho německý protějšek Joachim Gauck rozptyloval obavy z Evropské unie. Klaus se později sešel i s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Prezident Václav Klaus s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

"V současnosti převažují u mnoha občanek a občanů (EU) především obavy a strach. V mnoha věcech EU opravdu nesplnila všechny naděje, které jsme do ní vkládali," uvedl Gauck v projevu, který zveřejnil jeho úřad na svých internetových stránkách. "Svoboda a odpovědnost, nároky a úsilí, trh a stát - to všechno dát znovu do dobré rovnováhy musí být náš cíl v Evropě," pokračoval.

"Nemůžeme si být jistí, jak to dopadne. Jsem si ale jistý, že má smysl pokusit se společně překonat krize a zajistit Evropu jako velký prostor svobody," dodal německý prezident, který dnes Klause na berlínském zámku Bellevue uvítal s nejvyššími vojenskými poctami.

Foto: Filip Nerad, ČTK

Český prezident Václav Klaus na berlínském zámku Bellevue, kde ho přijal jeho německý protějšek Joachim Gauck.

Český prezident se v projevu, jehož text byl zveřejněn na jeho internetových stránkách, vyhnul kritice současného směřování EU a prohlubování evropské integrace, jejichž je Berlín zastáncem a hnací silou. Vyzdvihl naopak význam Německa jako důležitého obchodního partnera a spojence České republiky a připomněl Gauckovu návštěvu Česka loni v říjnu. Německý prezident tehdy vůbec poprvé zavítal i do Lidic a podle Klause ukázal, že "návštěva hlavy státu nemusí být jen věcí zdvořilosti, ale může dávat i nové impulzy".

Foto: Filip Nerad, ČTK

Prezident ČR Václav Klaus a manželkou Livií (druhá zleva) s německým prezidentem Joachimem Gauckem a jeho životní družkou Danielou Schadtovou.

Kromě Gaucka a kancléřky Angely Merkelové se v Berlíně Klaus sešel ještě s předsedou dolní parlamentní komory Norbertem Lammertem.

Václav Klaus ve funkci prezidenta končí začátkem března.

Reklama

Výběr článků

Načítám