Hlavní obsah

Zločinci v Británii si oblíbili extrémně účinné paralyzéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nebezpečné omračovací přístroje, asi dvacetkrát silnější než policejní tasery, si oblíbili britští zločinci. Za poslední tři roky s nimi bylo spácháno na dvě stě zločinů. Během posledních tří let jich londýnští policisté zabavili na pět set, i když se v zemi nesmějí prodávat. Do země se přitom dostávají snadno. Obyčejnou poštou.

Foto: Profimedia.cz

Taser se zaměřovačem

Článek

Podle bývalého člena gangu mladistvých výtržníků Daryla Jamese je rostoucí zájem o pistole generující silný elektrický náboj u teenagerských gangů dán tím, že policie zasáhla proti zločinům páchaným střelnými zbraněmi a noži. "Když se zakázaly nože a střelné zbraně, lidi si našli alternativy," prohlásil James.

O rozšíření taserů mezi zločinci promluvil i bývalý detektiv mordparty Pete Kirkham, který potvrdil, že se tato zařízení stávají oblíbenou zbraní zločinců. "Používají se při ozbrojených loupežích, násilných vloupáních i při střetech drogových dealerů," řekl stanici BBC.

Většinou jde o zbraně mnohem silnější a nebezpečnější, než jsou policejní tasery. jejichž náboj má napětí milión voltů, což je dvacetkrát více, než 50 000 voltů u policejních taserů.

V zemi se nesmějí prodávat, ale přesto není pro Brity obtížné je získat. Dají se objednat poštou ze zemí, kde nejsou zakázané. Reportéři BBC si pár těchto zařízení objednali z Německa za 60 liber za každou. Nikdo se jich neptal, kolik jim je let, ani na trestní rejstřík.

"Brutální zbraně"

Obě zbraně, zaslané každá jednotlivě, dorazily za pár dní. Ke každé byl přibalený jako bonus zdarma pepřový sprej, který je v Británii též zakázaný.

Eran Baeur z firmy, která dodává tasery policii, popsal zařízení jako hodně brutální. Když je vyzkoušel, prohlásil, že jeho výboj je hrozivý: "Nemohu uvěřit, jak jste se k nim dostali. Tohle je fakt nebezpečný."

Nejenže omračovací přístroj popálí pokožku, ale může způsobit i podkožní zranění. "Při zásahu do hrudi se může stát cokoli, může to skončit i zabitím To se musí zastavit u zdroje. Musí existovat způsob, jak monitorovat poštu," řekl Baeur, který označil paralyzéry za brutální.

Britští celníci a pohraničníci se tímto problémem už setkali. Ovšem nebyli ani schopni říci, kolik taserů bylo zajištěno loni. Poskytli jen čísla z let 2008 a 2009, kdy jich bylo zabaveno 160.

V České republice se paralyzéry s napětím milión i více voltů běžně prodávají, kupující musí být starší 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám